PAPA SA ŠOKAČKIM ŠEŠIROM: Prošlo je 20 godina od papina pohoda Đakovu

Na današnji dan prije 20 godina najistočniju hrvatsku biskupiju, tada Đakovačku i Srijemsku, posjetio je papa Ivan Pavao II, a slika pape sa šokačkim šeširom ispred đakovačke katedrale obišla je cijeli svijet i ostala u sjećanju brojnih Đakovčana.

Izvor: Media servis

„Da, sjećam se, predivno je bilo, bila je velika gužva, puno posjetitelja, a najbolja fora od svega je što mu je gradonačelnik stavio šokački šešir na glavu, sve u svemu bilo je prekrasno. Za ns katolike i Hrvate to je najveći mogući događaj koji se mogao desiti”, prisjetio se jedan Đakovčanin.

Susret s papom u Đakovu pamti i i tadašnji gradonačelnik Zoran Vinković.

„Rekao bih da je to svakako najveći dan u povijesti grada Đakova i da taj njegov pogled, poruka ljubavi, mira, dobrote se trebamo što češće sjećati i tog toplog lipanjskog dana u Đakovu”.

Tada 14-godišnji dječak Dominik Troha, obučen u narodno ruho, sudjelovao je u uručenju slavonskih narodnih nošnji papi.

„Sjećam se njegove poniznosti, sjećam se kako smo kleknuli pred papu, poljubili smo njegovu ruku, on nas je gledao, otvarao naša srca, sjećam se i sreće koja je ispunila moje srce i cijelog naroda grada Đakova”.

Povijesnog pohoda pape Ivana Pavla II. Đakovu na otvorenju prigodne izložbe prisjetio se i pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije Ivan Ćurić.

„Valjalo je tog sunčanog dana pretrpjeti i veliku žegu, no, vrućina nas nije obeshrabrila, pa ni umorila i poslije misnoga slavlja u Osijeku duž cijeloga papina puta ulice su bile ispunjene vjernicima svake dobi, sve do biskupskoga sjedišta gdje ga je s ponosom dočekalo srce Slavonije – razdragano Đakovo”