MINISTAR PILETIĆ: Produžuje se status roditelja njegovatelja i širi broj korisnika usluge osobne asistencije

Vlada je usvojila i u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kao i konačni prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji.

Izvor: Media servis

Što se tiče Zakona o socijalnoj skrbi, resorni ministar Marin Piletić je izdvojio najvažnije izmjene:

‘‘Proširuje se krug korisnika za koje se može ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja u odnosu na osobu koja ima poremećaj autističnog spektra 4. stupnja. Jednako tako proširuje se obuhvat korisnika prava na status roditelja njegovatelja na bračnog ili izvanbračnog druga i životnog ili neformalnog životnog partnera roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom‘‘.

Poboljšava se i status roditelja njegovatelja kroz povećanje naknade.

‘‘S 800 posto osnovice na 1.000 posto osnovice za osnovnu kategoriju roditelja njegovatelja s jednim djetetom s teškoćama, s 900 posto osnovice na 1.200 za dijete s teškoćama u razvoju ili za osobu s invaliditetom koja se ne može uključiti u programe zajednice, a s 1.200 posto na 1.500 za dvoje ili više djece s teškoćama. Taj status roditelja njegovatelja produžujemo nakon smrti djeteta teškoćama u razvoju te nakon smrti osobe s invaliditetom najduže do 10 mjeseci‘‘.

A briše se i zabilježba na imovinu.

‘‘Obveza povrata sredstava ostvarenih temeljem prava na zajamčenu minimalnu naknadu usluge smještaja, organiziranog stanovanja koja se potraživala od nasljednika, sada se to briše u slučaju nasljednika korisnika zajamčene minimalne naknade‘‘.

Iz državnog proračuna će biti potrebno izdvojiti za ovu godinu ukupno 5,7 milijuna eura. Što se tiče dugo godina očekivanog Zakona o osobnoj asistenciji, Piletić je kao glavne stavke izdvojio:

‘‘Očekuje se proširenje broja korisnika usluge osobne asistencije sa 4.070 na 15.098 osoba. Povećavamo broj sati korištenje usluge kao i uvećavamo ukupnu cijenu sata. Povećan je i broj sati korisnicima čiji roditelj ili drugi član obitelji koristi status roditelja njegovatelja i to s predloženih 22 sata iz prvog čitanja na 88 sati mjesečno‘‘.

Isto pravo imaju i korisnici koji su potpuno ovisni o pomoći i njezi druge osobe.

‘‘Ovo pravo može ostvariti i korisnik koji živi u kućanstvu u kojem je bračni ili izvanbračni partner roditelja njegovatelja zbog radnih obaveza odsutan iz mjesta prebivališta duže od 6 mjeseci godišnje i to najviše 44 sata usluge osobne asistencije‘‘.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja, a godišnje će biti potrebno izdvojiti 174 milijuna eura.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!