PAHOR O PUTINU: Izgubio sam vjeru u njegov razum – trebamo naoružavati Ukrajinu

Slovenski predsjednik Borut Pahor poznaje Putina bolje od bilo kojeg drugog europskog šefa države. On kaže da Putin sada može učiniti gotovo sve i poziva Europljane da nastave naoružavati Ukrajinu.

Slovenski predsjednik Borut Pahor dao je intervju njemačkom magazinu Spiegel koji na početku podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio „munjevitim odgovorom” zemljama koje podržavaju Ukrajinu.

Na pitanje koliko se Putinove riječi moraju uzeti ozbiljno, Pahor kaže da se Putinove riječi „na žalost moraju uzeti veoma ozbiljno”. Naglašava da mu je ovo pitanje postavljeno u veljači, „odgovor bi bio drugačiji, a otkako je Putin odlučio napasti Ukrajinu, izgubio sam svaku vjeru u njegov razum”, izjavio je predsjednik Slovenije za Spiegel, kako prenosi Deutsche Welle.

Pahor više ne isključuje mogućnost da će Rusija upotrijebiti atomsko oružje i smatra da bi „takav korak bio potpuno iracionalan”. Također napominje da nema apsolutno nikakvog povjerenja u rusko vodstvo „a to je zaista zastrašujuće nakon tri desetljeća pokušaja da se poboljšaju odnosi s Rusijom”. Pahor kaže da je sada ključno da Europljani budu jedinstveni i da učine sve kako bi podržali Ukrajinu u njezinoj borbi.

„Bilo je teško zamisliti da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu. Ja sam osobno mnogo uložio u odnose Ljubljane i Moskve. Znao sam da se Putin držao staromodnih vizija Rusije kao velike sile. Nisam ni znao da će on upotrijebiti brutalnu vojnu silu da provede u djelo te vizije”, izjavio je Pahor za Spiegel.

Pahor za daljnje naoružavanje Ukrajine

Pahor smatra da je Europa poslije napada na Ukrajinu uradila dovoljno na polju podrške ovoj zemlji i da je „Putin prilično iznenađen odlučnošću i jedinstvom Europljana”.

Predsjednik Slovenije ne smatra osnovanim kritike iz istočne Europe na račun Njemačke da usporava mjere protiv Rusije jer, kako kaže: „Njemačka pati od ove krize više od drugih zemalja”. Pahor kaže da „trenutno doživljavamo radikalan zaokret u njemačkoj politici prema Rusiji” i da se zbog toga divi Njemačkoj. Pahor je u intervjuu za magazin Spiegel ponovio da je „protiv zone zabrane letova jer bi to značilo direktno sudjelovanje NATO-a u ratu. Ali isporuke oružja Ukrajini su ispravne”.

Govoreći o bojkotu ruske nafte i plina, slovenski predsjednik kaže „da mu je savršeno jasno da se moramo osamostaliti od ruskih sirovina i da su nam potrebni novi dobavljači. Kratkoročno, međutim, potpuni bojkot je vrlo težak. Stoga se zalažem za postupno ukidanje, čak i ako neki to smatraju kukavičkim”.

„Raskol unutar EU-a bio bi najgora stvar koja bi se mogla dogoditi”, smatra Borut Pahor, ali i upozorava: „ako Putin vidi pukotine u EU-u, radit će na njihovom produbljivanju. Kao EU ne možemo sebi dozvoliti da koristimo različite strategije prema Moskvi”.

„Nitko ne zna kako će se ova kriza razvijati”

Borut Pahor istovremeno u intervjuu magazinu Spiegel upozorava da se ne smije podcijeniti rusku vojsku. „Rusija je Rusija. I spremna je na velike žrtve da bi ostvarila svoje ciljeve.”

Na pitanje novinara Spiegla, koliko je velika opasnost da Putin proširi rat izvan Ukrajine, Pahor je odgovorio: „U Moldaviji je veliki strah od napada. To bi moglo pogoditi i Gruziju, indirektno zapadni Balkan. Na odgovornim u regiji je da učine sve da očuvaju mir i stabilnost. Jer nitko ne zna kako će se ova kriza razvijati.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!