OVAKO “GULE” MALE PODUZETNIKE: Umjesto opomene drakonska kazna inspektorice!

U kakve sve zamke upadaju mali poduzetnici koji u ova pandemijska vremena jedva krpaju kraj s krajem može se vidjeti u cijelom nizu upečatljivih svjedočanstava koja objavljuju na stranici Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0.

Tako se odmah s ulaskom u Novu godinu javila poduzetnica iz Zagreba, koja ima malu trgovinu odjećom od 17 četvornih metara, i kojoj je banula inspektorica i odmah opalila veliku kaznu. A kada se požalila stigla je najava da će joj, ako ne plati povećati kaznu više nego trostruko!

Ovo je objava od 3. siječnja:

“Pozdrav svima i sve najbolje u 2022. Imam mali dućan od 17 m2 i uz mene jednu zaposlenu djelatnicu u trgovini odjećom unutar trgovačkog centra. Jedva spajamo kraj s krajem u ovim vremenima. Danas ujutro kao čestitka u Novoj stigla mi je inspektorica iz Državnog inspektorata Službe za zaštitu na radu i napisala mi kaznu od 11.900kn zato što nemam elaborat o zaštiti na radu.. Za isti nisam ni znala da ga trebam imati.

Radi se o malom, urednom prostoru sa jednim vratima…trebamo između ostalog imati plan evakuacije u slučaju nužde. Isti plan postoji u trgovačkom centru na svim zidovima. Nikakvu mogućnost izrade istoga elaborata u brzom roku uz opomenu mi nije htjela dati.Elaborat uz kaznu od 11.900 kn košta još 4700.kn.Gospođa inapektorica mi je još rekla da je to kazna ukoliko platim u roku 3 dana, a ukoliko ne platim u navedenom roku može biti i 30.000 kn.

Svaka čast, treba dobro opetretiti nas male poduzetnike, treba nas sada u ovim vremenima i na koljena baciti!! Imam mogućnost žalbe u roku 15 dana, ali tada nemam mogućnost plaćanja “manje kazne od 11.900 kn”. Ako netko ima pametan savjet što da radim, bila bih zahvalna..”

Danas se poduzetnica opet oglasila:

“Nastavak reketarenja i ugnjetavanja poduzetnika od strane naše lijepe države:

Na neslužbeni mail koji sam poslala inspektorici koja me je “drakonski” kaznila sa 11.900 kn u kojoj sam joj navela sve olakotne okolnosti kao što su; već pokrenuta izrada dokumenta zbog kojeg sam kažnjena, već postojeći atesti od strane trgovačkog centra, vrlo mala gotovo nikakva opasnost na radu (nemam baš niti jedan uređaj u prostoru od 17 m), neosuđivanost, teška gospodarska situacija i samohrana majka troje malodobne djece…) gospođa inspektorica mi je rekla da će mi onda ako ne platim 11.900 kn u petak napisati kaznu od 36.000 kn!!
ŽIVJELA HRVATSKA!!”