OTKRIVENI UZROCI ZARAZE: Evo gdje je koronavirus “lovio” na moru, a gdje na kontinentu

Najviše zaraženih u proteklom tjednu imala je Splitsko-dalmatinska županija – 672 nove oboljele osobe. Slijedi Grad Zagreb s 404 nova slučaja zaraze koronavirusom, a treća je Zadarska županija koja je u proteklom tjednu potvrdila 114 novih slučajeva.

U proteklom tjednu oboljelo je 1948 osoba, hospitalizirano je njih 189, objavio je u tjednom izvješću Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Prosječna dob oboljelih je 40,6 godina. Stopa potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika je 47,6 posto. U posljednjih tjedan dana preminulo je 13 osoba, od toga je šest osoba bilo na respiratoru.

U većini županija i dalje se nastavlja priljev oboljelih čiji se izvor zaraze povezuje s ljetovanjem i izlascima u klubove na Jadranu. Nova grupiranja zabilježena su oko svadbenih slavlja u Požeško-slavonskoj županiji te Virovitičko-podravskoj županiji. Također, bolest se proširila i u domu za starije u Požeško-slavonskoj županiji. Značajan dio oboljelih slučajeva kontakti su prethodno oboljelih ili su slučajevi uvezeni iz Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da je većina poznatog izvora zaraze, epidemiološka situacija je pod nadzorom. Najveći broj oboljelih te najveće 7-dnevne stope u posljednjih tjedan dana zabilježene su u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. U Splitsko-dalmatinskoj županiji grupiranja su zabilježena u zdravstvenom sustavu, ustanovama za smještaj u sustavu socijalne skrbi te jednoj predškolskoj ustanovi. Unatoč tome, većina oboljelih mlade su osobe čije se obolijevanje veže uz noćne izlaske.

U ostalim županijama Primorske Hrvatske grupiranja su zabilježena oko vjenčanja u Primorsko-goranskoj županiji te druženja umirovljenika u Zadarskoj županiji. Kao i u kontinentalnom dijelu zemlje, značajan je udio oboljelih koji su kontakti prije poznatih slučajeva.

Općenito, odrasli čine najveći udio u ukupnom broju prošlotjednih oboljelih osoba, odnosno 1546 (79,6%), tako dobnu skupinu od 19 do 30 godina slijede dobna skupina od 31 do 40 godina starosti te dobna skupina od 51 do 65 godina starosti s ukupno 367 (18,9%), odnosno 361 (18,6%) oboljelih osoba, a najmanje oboljelih odrasle dobi ima u dobnoj skupini 41-50 godina – 280, odnosno 14,4%. Osoba starijih od 66 godina te ujedno i najugroženijih osoba je 234 odnosno 12,1%.

Sve podatke možete pogledati OVDJE.

Komentiraj