OREŠKOVIĆ OŠTRO PLENKOVIĆU: HDZ drži Hrvatsku čvrsto i stabilno na dnu Europske unije

Izjavom kako niti jedna stranka nije učinila za Hrvatsku koliko je učinio HDZ, što je izjavio premijer Andrej Plenković, izazvala je mnoge komentare, a oglasila se i čelnica stranke START Dalija Orešković.

Orešković je na Facebooku napisala:

Andrej Plenković je jučer mrtav-hladan izjavio da za reformu demokratskih institucija, zaštitu ljudskih prava, medijske slobode i funkcioniranje pravosuđa nitko nije učinio više od HDZ-a. Dokle ide ta arogancija i smijanje u lice građanima? Misle li da smo slijepi pored zdravih očiju? Da ne vidimo da su nam oteli državu radi svojih interesa?

Na premijerovu tvrdnju bi se moglo odgovoriti da je Hrvatska, prema Svjetskom gospodarskom forumu, po neovisnosti pravosuđa tek 120. (!) od 140 zemalja. Moglo bi se reći i da građani RH, prema istraživanju Transparency Internationala, smatraju da je pravosuđe najkorumpiranije od svih sustava. Moglo bi se nadalje reći i da je prema indeksu vladavine prava World Justice Projecta Hrvatska tek 21. od 24 promatrane europske zemlje.

Što se tiče slobode medija, moglo bi se reći da je, opet prema Svjetskom gospodarskom forumu, Hrvatska tek 56. na svijetu, gora od Haitija, BiH i Lesota. Moglo bi se spomenuti i da je Europska federacija novinara stanje na HRT-u je pak ocijenila najgorim od svih europskih javnih televizija, ponajviše zbog političkog uplitanja u uređivačku politiku.

Što se tiče “reformi demokratskih institucija”, moglo bi se navesti što je Transparency International prije godinu dana rekao o Plenkovićevoj Vladi: “Netransparentna imenovanja i postupci donošenja odluka te nedovoljna spremnost za rješavanje korupcijskih afera pridonose padu povjerenja u rad Vlade. Dodatno zabrinjava nedostatak strateških dokumenata, osobito u području odnosa prema medijima i civilnom društvu, kojima bi se vlast jasno odredila prema ključnim akterima koji prate političke procese. Ako želi zaustaviti negativan trend i približiti se prosjeku Europske unije, Hrvatska mora povećati transparentnost rada javnih tijela i uložiti znatne napore da vrati povjerenje građana u njihov rad.”

Sve bi se to moglo reći, ali premijer nam je već dao do znanja da njemu ne trebaju međunarodne analize kako bi znao kakvo je stanje. Moglo bi se reći i da je u pravu. Ni građanima RH ne trebaju međunarodne analize kako bi znali kakvo je stanje: znaju da su im institucije otete, znaju da je javna televizija “slobodna” za političko uplitanje, znaju da se novinare i medije “slobodno” osuđuje za pisanje istine ili satire, znaju da pravosuđe ponajviše “funkcionira” za politički povezane, bogate, sinove generala i tajkuna…

Na svojoj koži osjećaju i vlastitim očima vide kako je Hrvatska i po demokratičnosti i otvorenosti institucija, i po učinkovitosti i neovisnosti pravosuđa, i po slobodi medija u katastrofalnom stanju u koje ju je najvećim dijelom dovela upravo stranka kojoj je na čelu Andrej Plenković, stranka koja Hrvatsku po svim relevantnim pokazateljima čvrsto i stabilno drži na dnu Europske unije.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/dalija.oreskovic.start/posts/2069725726474973″ bottom=”30″]