OREŠKOVIĆ KONZULTIRAO SOA-u: Uhićeni u Beogradu nije hrvatski špijun

tihomir orešković 1Lavina reakcija nakon uhićenja navodnog hrvatskog špijuna u Beogradu. Prema srbijanskim medijima, riječ je o umirovljenom kapetanu bivše JNA 57-godišnjem Čedi Čoloviću iz Drniša, državljaninu Hrvatske i Srbije.

Uhićen je navodno prilikom pokušaja bijega u Hrvatsku nakon dojave da je razotkriven.
Srbijansko Više javno tužiteljstvo jučer je objavilo vijest o uhićenju u suradnji s beogradskom Sigurnosno-obavještajnom agencijom (BIA) zbog sumnje u špijunažu.

‘‘Riječ je o osobi s državljanstvom Srbije i Hrvatske, koji je do ‘90. godine živio i radio u Hrvatskoj, nakon čega mu je prebivalište bilo u Srbiji. Osumnjičenom je određen pritvor od 48 sati nakon čega će biti priveden na saslušanje.‘‘

Tužiteljstvo je u priopćenju najavilo daljnje postupanje na utvrđivanju svih okolnosti navedenog događaja, vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije.Čolovića su, prema tvrdnjama tamošnjih medija, vrbovale hrvatske tajne službe kao zapovjednika vojske tzv. krajinske vojske, uz jamstvo da Hrvatska protiv njega neće podizati optužnicu za navodne ratne zločine. Mediji pišu da je prikupljao podatke o srpskoj vojsci, naoružanju, tamošnjim sigurnosnim službama. Uhićen je dok se navodno spremao otići u Hrvatsku nakon dojave da je otkriven. Njegova rodbina šokirana je uhićenjem, prenosi srpski Alo.

Tvrde kako Čolović nema veze sa špijunažom, već je zbog sudjelovanja u ratu nekoliko puta saslušavan od hrvatske strane. U rodni Tepljuh kod Drniša spremao se, kažu sestrična i šurjak, kao i svakog rujna na berbu grožđa.Opozvani premijer Tihomir Orešković zbog svega je konzultirao šefa SOA-e, rekao je za HTV.

‘‘Mogu potvrditi prvo da sam se čuo s gospodinom Markićem iz SOA-e. I mogu potvrditi da ovaj gospodin o kojem pričamo nije hrvatski špijun. Znamo samo da je bio major u JNA, da se borio protiv Hrvatske, da ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, ali nemamo dovoljno informacija. U kontaktu smo s ministrom Kovačom, koji je u Bratislavi s ministrom Dačićem. Evo čekamo da dobijemo malo više informacija‘‘, rekao je Orešković.
Tehnički ministar Kovač u Bratislavi je izjavio kako hrvatsko veleposlanstvo od srbijanske vlade još nije dobilo nikakvu službenu obavijest o slučaju, piše Media servis.

‘Zaista o tome ne znamo službeno ništa. Budući da je to onako plasirano u medije, a ne našoj hrvatskoj strani, ispada da je to neka vrsta trećerazredne epizode u ovoj sapunici koja nam se u Hrvatskoj servisa već tjednima. I ispada zaista kao neka vrsta cirkusa Colorado‘‘, rekao je Kovač.

Aferu špijun komentirali su i čelnici dviju vodećih stranaka u Hrvatskoj. Šef HDZ-a Andrej Plenković…

‘‘Da sam u poziciji da odlučujem u izvršnoj vlasti, naložio bih svim ministarstvima i nadležnim službama da temeljito provjere o čemu je riječ. Također da uspostave kontakte, diplomatske i druge sa srpskim vlastima. Nakon toga kada bismo utvrdili činjenice zauzeli bi stav‘‘, rekao je Plenković.

Šef SDP-a i lider Narodne koalicije Zoran Milanović smatra da se srbijanske vlasti ponašaju kao da su osnovale EU.  Milanović ne vidi koje bi tajne hrvatski špijun skupljao u Beogradu, valjda recept za pljeskavicu, ironično je zaključio.Pavao Miljavac, umirovljeni general i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, smatra da je uhićenje iskorišteno prije svega za dnevnu politiku u Beogradu.

‘‘Obično kad se o tome radi to se baš ne objavljuje na sva grla. Vjerojatno su procijenili određeni politički trenutak gdje im je povoljno, upravo zbog ovog pisma koje je došlo iz EU. Pa da na neki način kažu, evo Hrvatska nas špijunira, nije to baš kako izgleda sve, evo vidite da radi i jedan posebni oblik rata da tako kažemo‘‘.

Miljavac predviđa da će službeni Beograd još neko vrijeme koristiti ovaj slučaj u odnosima sa Zagrebom, no ujedno dodaje ‘‘nije to tako nekakva velika špijunaža da bi se moglo odraziti na međusobne odnose.‘‘
Sutra bi, doznaje Tanjug, osumnjičeni hrvatski špijun trebao biti ispitan u beogradskom tužiteljstvu nakon čega će se odlučiti o daljnjem postupanju.