MOSTOVIH SEDAM: Petrov iznio Milanoviću i Plenkoviću uvjete postizborne suradnje

božo petrovZa osam dana izlazimo na birališta. Stranke su i danas u lovu na birače. Most je u Splitu predstavio svojih sedam uvjeta za postizbornu suradnju.

Most je u Splitu iznio svoje uvjete. Traže da se njih sedam u Saboru izglasa u roku od 30 dana od izbora, nakon čega bi se formirala Vlada. Demokratizacija političkog i izbornog sustava, smanjenje financiranja stranaka, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i ukidanje ZERP-a, izmjena ovršnog zakona i onoga o HRT-u, ukidanje poreza na tvrtke i smanjivanje izdvajanja iz prihoda lokalnih i regionalnih uprava za plaće sedam su uvjeta Mosta. Božo Petrov je rekao da ti uvjeti nisu ucjena već ih smatra borbom za svakog građanina Republike Hrvatske:”Mi ne želimo gubiti vrijeme nego zaista mijenjati Hrvatsku i to s onom strankom koja je konačno spremna prijeći s riječi na djela. Nisu niti birači budale. Bitan je mehanizam na koji će i SDP i HDZ moći pokazati da zaista mogu odraditi posao, da zaista žele mijenjati Hrvatsku. U roku od 15 dana nakon što se odabere strana kojoj će se prvoj dati prilika, imat će 30 dana u kojima će u Hrvatskom saboru moći izglasati nekoliko zakona, čime će moći pokazati prije formiranja Vlade da su zaista spremni.”
Mostove uvjete komentirao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, poručivši Mostu da se posveti građanima, a ne političkim strankama.
“Most se najprije treba očitovati o HNS-ovim uvjetima, i to ovjeriti kod javnog bilježnika, a onda se može razgovarati”, dodao je Vrdoljak.
HDZ-ov Andrej Plenković je, odgovarajući jučer na pitanje o mogućoj suradnji s MOST-om rekao da je postizborna suradnja moguća samo sa strankama sličnog svjetonazora, ali da ne želi nove eksperimente. Danas kaže da su Mostovi uvjeti zanimljivi, no prvo želi pričekati izborne rezultate:”Idemo prvo ostvariti najbolji rezultat, a nakon izbora ćemo se dogovarati sa strankama koje su nam programski i svjetonazorski slične. Ono što bih ja htio je da se buduća Vlada formira na temelju jednoga cjelovitog radnog programa za četiri godine koji će u hrvatski politički život unijeti stabilnost.”
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je obišao Vukovar. Prilikom prolaska pored štanda HDZ-a, Milanović je izviždan, a čule su se i uvrede na njegov račun. Na napad HDZ-ovih simpatizera je uzvratio samo tihim: ‘šaka jada‘.”Ne vjerujem da građani Vukovara srpske nacionalnosti podupiru tu politiku koju su zagovarali ti ljudi koji su sada na vlasti u Beogradu. Da je tako, onda ovo ne bi bila njihova domovina i ne bi ju izabrali. Tu ne govorim o šačici političara nego o građanima koji su i na izborima uvijek glasali za lijevu političku opciju i dobro znaju tko im je prijatelj, a tko je manipulator i maćeha. Mislim da će 95 posto hrvatskih Srba glasati za SDP, kao i na prošlim izborima.”
Danas istječe rok strankama za predaju izvješća DIP-u o troškovima i donacijama kampanje. HDZ je izvješće predao, rekao je danas u Šibeniku predsjednik stranke Andrej Plenković:”Mi smo predali izvješće. Mislim da u ovom trenutku oni računi koji su došli na naplatu iznose oko 2 milijuna i 900 tisuća kuna. Donacija na posebnom računu smo dobili oko 2 milijuna i 600 tisuća kuna. Ostala sredstva su pokrivena iz sredstava stranke. Nastavlja se kampanja. Završno izvješće ćemo sukladno zakonu podnijeti DIP-u.”

Za dva dana rok je za objavu podataka na internetu ili u tisku. Pravne osobe političkim strankama smiju donirati 200 tisuća kuna, a nezavisnim listama 100 tisuća. Fizičke osobe smiju donirati najviše 30 tisuća kuna, javlja Media servis.