OPTUŽNICA PROTIV PERNARA: Krivotvorio statut Živog zida i zapisnik sa skupštine

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Ivana Pernara, nekadašnjeg dopredsjednika i saborskog zastupnika Živog zida, zbog krivotvorenja statuta stranke i zapisnika s glavne skupštine Živog zida.

Tužiteljstvo u priopćenju, u kojem navodi samo dob okrivljenika, kaže:

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 26. siječnja 2021. podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1985.) zbog počinjenih kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. Kaznenog zakona i ovjeravanja neistinitog sadržaja iz članka 281. stavak 1., te sve u vezi članka 51. KZ-a. (27. 1. 2021.)

Podignutom optužnicom okrivljenika se tereti da je 13. studenog 2015. u Zagrebu, kao dopredsjednik jedne političke stranke predao nadležnom ministarstvu zahtjev za evidentiranjem promjena statuta i članova upravnog tijela političke stranke te u obrascu prijava promjena neistinito naveo da je promijenjen statut na glavnoj skupštini političke stranke i da su promijenjeni članovi glavnog odbora te stranke.

Okrivljenika se tereti da je uz zahtjev priložio i neistinit zapisnik na kojem se potpisao u svojstvu dopredsjednika stranke.

Nadležno ministarstvo je potom, ne sumnjajući u vjerodostojnost dostavljenih podataka i dokumenata, obavijestilo političku stranku o primitku prijave izmjena i dopuna statuta i promjene članova glavnog odbora te ovjerilo novi statut te političke stranke.