PUPOVAC O ZDS-U: Treba biti jasno što je ustaško nasljeđe, a što suvremena Hrvatska

“Svaka čast i privilegija ljudima koji su svoje živote i zdravlje izložili za državne interese, državnu samostalnost i integritet, ali ono što vrijedi u ratu, ne može vrijediti u miru”, rekao je za HRT saborski zastupnik i čelnik SNV-a Milorad Pupovac upitan hoće li se u mandatu ove Vlade riješiti “Za dom spremni”.

“Ako su u ratu dopuštene neke stvari kao što su bile dopuštene pojave te vrste, s veličanjem Pavelića ili isticanjem ustaškog znakovlja, to kada završi rat i kada se gradi ustavni patriotizam, koji će poštovati demokratske vrijednosti civiliziranog svijeta nakon II. svj. rata, onda nema mjesta tome. Onda ljude koji su se borili kao HOS-ovci razlikujemo od ljudi koji se kite ustaškim znamenjem. Najbolje je, kao što je predsjednik Milanović zamolio danas HOS-ovce, maknite to znamenje od sebe i bit ćete poštovani kao svaki drugi čovjek”, rekao je Pupovac za HRT.

Pupovac je rekao da je to delikatno pitanje za Hrvatsku, ali da treba biti jasne svijesti o tome što je ustaško nasljeđe, a što moderna i suvremena Hrvatska i što je u njoj dopušteno, a što nije dopušteno.

“Svaka čast ljudima koji su se borili, ali daleko trebaju biti i oni i mi od onoga što kompromitira našu zemlju, što izaziva zebnju i što zabluđuje mlade ljude koji ne znaju o povijesti ono što bi trebali znati jer u školi ne uče dovoljno”, zaključio je.