OPTUŽBE IZ BiH: Hrvatski obavještajci u tajnoj operaciju kako bi se opravdale tvrdnje predsjednice

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je raniju objavu Žurnala da je SOA bila umiješana u tajnu operaciju regrutiranja radikalnih islamista selefija u BiH kako bi se opravdale ranije izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Izvor: Media servis

Metkić je prozvao hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića i novinara RTRS-a Matu Đakovića da su bili izravno umiješani u operaciju. Dok bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ima ideju tko stoji iza toga, nezavisni zastupnik Bojan Glavašević ističe o kolikom se problemu radi, bile tvrdnje istinite ili ne.

“To argumentirano trebaju potvrditi ili demantirati sigurnosne službe BiH i RH. BiH i RH su jedinstven sigurnosni prostor kad su u pitanju ekstremni islamisti. Sigurnosnih izazova po tom pitanju ima, ali nisu ni blizu onoj razini koju pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s Draganom Čovićem”, rekao je Orepić.

“Ove tvrdnje smatramo izrazito ozbiljnima i trebaju promptnu provjeru. Neovisno o tome jesu li točne ili neistinite, vrlo su duboke implikacije. Ako je istinito, to znači da je RH de facto poticala terorizam na području druge države, i narušila njezin suverenitet. U slučaju da je netočno, pitanje je zašto jedan visoki dužnosnik susjedne države iznosi neistine ovog tipa i ovakve kvalifikacije”, izjavio je Glavašević.

Prostora za pretpostavku nema, istaknuo je Glavašević i dodao da je Klub nezavisnih zastupnika uputio zastupničko pitanje premijeru Plenkoviću o njegovim saznanjima oko ove teme, dopis predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost Ranku Ostojiću i na koncu predstavku Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi i predložio da provedu istragu.

Komentiraj