OPREZ, POČINJE ŠKOLA: Kreće akcija ‘Poštujte naše znakove‘ – pazite na dječicu

stop, policija

Već tradicionalno uoči početka nove školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi akciju ‘Poštujte naše znakove‘, koja je usmjerena na zaštitu djece u prometu.

Akciju ‘Poštujte naše znakove‘ MUP uspješno provodi već 21 godinu. Njome policija upozorava vozače na poseban oprez na mjestima gdje se kreću djeca, poziva ih na usporavanje vožnje i strogo poštovanje prometnih znakova. Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu, pogotovo one najmlađe koja će s početkom školske godine u ponedjeljak prvi puta samostalno doći u kontakt s prometom, rekao je Josip Mataija, voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa.

“Mi ćemo imati pojačano pokrivanje zona škola. Naši policijski službenici nalazit će se u zonama škola, pomagat će djeci, nadzirat će promet ali će prvenstveno pomagati djeci da što lakše i sigurnije prijeđu preko ceste”, rekao je Josip Mataija, a prenosi Media servis.djeca, promet

Osim toga, u drugom će tjednu nastave prometni policajci prvašićima održati kratka predavanja o pravilima i ponašanju u prometu, a djeca će dobiti i reflektirajuće kabanice. Osim samih policajaca, za informiranje djece o ponašanju u prometu odgovorni su i roditelji pa će tako prometni policajci sudjelovati i na prvom roditeljskom sastanku prvašića.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić apelira na roditelje da svojim primjerom pokažu djeci kako se treba ponašati u prometu.

“Ne treba zaboraviti ni nešto stariju djecu koja možda po prvi put kreću sami u školu, trećaši, četvrtaši, pa su još zbunjeni i nesigurni. Zato pozivam roditelje da kroz ovaj vikend prije škole iskoriste to vrijeme i s djecom prošetaju do škole”, rekla je Milas Klarić.

Statistika pokazuje da se u 21 godinu provođenja znatno smanjio broj smrtno stradale djece u prometu. 1995., kada je policija počela provoditi ovu akciju, u Hrvatskoj je na cestama smrtno stradalo 52 djece, a prošle godine njih osam.