ZORAN MILANOVIĆ: Miro Tuđman i njegov otac su godinama štitili Josipa Perkovića

Zoran Milanović 1

Kampanja ulazi u svoje posljednje dane i  novinari postavljaju niz pitanja kandidatima za predsjednika vlade. Zaroan Milanović, predsjednik SDP-a, upitan je tako zašto se protivio izručenju bivših špijuna Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Njemačkoj koji su u toj zemlji osuđeni zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Rekao je kako se nije tome protivio već se protivio “nasilju nad Hrvatskom”. “Protivio sam se da izručujemo svoje građane, ma tko god oni bili pa i udbaški ‘killeri’, koje je HDZ štitio.

Miro Tuđman i njegov otac su godinama štitili Josipa Perkovića”, ustvrdio je Zoran Milanović. Naveo je i da se zalagao za to da se Perkoviću i Mustaču sudi u zemlji, ali se to nije dogodilo jer ih se, kaže, štitilo. “HDZ ih je štitio, Tuđman osobno”, kazao je.

Opet je poručio i da će vratiti Inu Hrvatskoj optuživši HDZ da sada šuti na činjenicu da je Mađarska, kako kaže, pravnim smicalicama zaštitila predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernandija. “HDZ šuti jer ne žele da taj čovjek, kojeg USKOK tereti za najteže kazneno djelo zajedno s bivšim HDZ-ovim predsjednikom Ivom Sanaderom, dođe pred hrvatski sud i da se nastavi priča o Ini. Vratit ću Inu hrvatskoj državi”, naglasio je.

Glupim drži i da mu netko, kako je kazao, tko je u “postao Hrvat u 42. godini i otkrio HDZ” priča nešto o hrvatstvu. Milanović je rekao i kako su njegovi roditelji u komunizmu bili “tihi profesionalci”, a otac mu je iz partije izašao 1983. godine.

Upitan o najnovijoj aferi vezanoj uz uhićenje navodnog hrvatskog špijuna u Srbiji, Milanović je odgovorio kako se srpska vlast ponaša kao da su osnivali EU, a ne da su sijali mržnju, rat i zločine 90-tih po Hrvatskoj.

“Odem u Jasenovac i govorim o zločinima NDH, a s druge strane slušam ‘malog od Šešelja’ (Aleksandar Vučić) koji govori da su Hrvati ustaše. Dosta je”, rekao je.