OPORBA PO VLADAJUĆIMA: Uzet ćete uspješnim poduzetnicima, a oprostili ste 4 milijarde poreznog duga

Hrvatski sabor u posljednjem je tjednu zasjedanja uoči zimske stanke, a na današnjem dnevnom redu nalazi se prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit.

Izvor: Media servis

Plaćale bi ga kompanije s prihodima u ovoj godini većim od 300 milijuna po stopi od 33 posto, no samo na dobit veću od 20 postou odnosu na četverogodišnji prosjek. Predstavljajući zakon ministar financija Marko Primorac je poručio:

“Intencija ovog Zakona je upravo preraspodijeliti teret krize na način da oni koji su gospodarski snažniji pomažu onima koji nisu gospodarski snažniji odnosno onima kojima je pomoć potrebna i onima čija je egzistencija ugrožena. Cilj nije preraspodijeliti ovu dobit, odnosno prihode prema poduzećima koji su imali slabiju dobit, nego prema kućanstvima i osobama koja su ugrožena.”

SDP-ov Peđa Grbin pohvalio je intenciju poreza, ali kritizirao njegovu provedbu.

“Ne može ovaj porez biti tu samo radi preraspodjele. To je jedan od razloga, ali ako govorimo o Uredbi Vijeća koja je temelj za ovo onda moramo obuhvatiti i one koji su lovili u mutnom, a Vi sad sami kažete da u to niste ulazili i da se oko toga niste bavili i da o tome niste vodili računa i da Vam to nije bio kriterij. To ne može tako.”

U pomoć pomalo iznenađenom kolegi Primorcu priskočio je HDZ-ov Marko Pavić.

“Intencija poreza je upravo doprinos solidarnosti i upravo one koji su u ovoj krizi imali ekstra profite. Sam ministar je istaknuo da biranjem pojedinih sektora, sukladno ustavnim odredbama bi to čak bilo protuustavno. Ovo je dobar balans, a nije porez na one koji su uspješni, a to upravo dokazuju i implementirane mjere koje se tiču reinvesticija.”

MOST-ov Nikola Grmoja podsjetio je ministra na sve probleme aktualne vlasti.

“Vi ćete da biste pomogli onima koji su ugroženiji vi ćete uzeti novac onima koji su uspješni. Pa zašto niste proveli reformu zdravstva, pravosuđa? Zašto se niste proveli s korupcijom? Zašto niste 5 milijardi iskoristiti za obnovu? Zašto ste oprostili 4 milijarde poreznog duga? I sad ćete uzet uspješnima da bi okolo čepili rupe.”

Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta smatra da namjera vladajućih nije dovoljno pogođena sama srž problema.

“Dosta se sada govori – Vlada očuvala radna mjesta. Kada zabranite nekome rad onda to morate refundirati. Ovim porezom to nema nikakve veze s tom situacijom jer u principu ako idemo ovaj porez usmjeriti prema najsiromašnijima to su upravo oni stariji od 65 godina, a preko 30 posto njih je u riziku od siromaštva.”

SDP-ov Siniša Hajdaš-Dončić upitao je ministra Primorca.

“Zašto ako je novonastali samostalni poduzetnik koji podnosi prijavu poreza na dobit za prvo porezno razdoblje nije obveznik dodatnog poreza što znači da deda Dane ne bi trebao platiti porez, da se malo našalim. Zašto ste stavili taj izuzetak?””Kada govorimo o novoosnovanim poduzetnicima oni nemaju referentnu vrijednost u smislu proteklog četverogodišnjeg razdoblja pa nemam to s čime usporediti. Osim toga, oni bi de facto platili na svu dobit koju osnuju bez da se to može usporediti s referentnom vrijednošću.”

Marijana Puljak iz Centra ukazala je ministru na jednu nelogičnost.

“Pozivate se u primjeni ovoga Zakona na europsku uredbu. Međutim, u europskoj uredbi posebno se u članku jedan koji govori o predmetu i području primjene ove urdbe govori o sektorima sirove nafte, prirodnog plina, ugljena i rafinerija. Nigdje nema osnove za proširenje primjene na toliki obuhvat kao što je to Hrvatska napravila.”

​Primorac je poručio da je u Hrvatskoj specifična situacija jer u ostalim državama postoje nameti i na druge sektore.