OPASNA VOŽNJA NA MORU: Za najopasnije glisiranje unutar 300 metara od obala i najveće kazne

U sklopu akcije “Sigurna plovidba 2020“ obavljeno je ukupno 397 pregleda različitih kategorija plovila, pri čemu je utvrđeno 120 prekršaja naplaćenih u ukupnom iznosu od 203.850,00 kuna, dok su za brojne uočene manje nedostatke u vidu manjkavosti brodske opreme voditeljima plovila izrečene opomene, doznaje se iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Prvenstveni cilj ove akcije bio je, kažu iz ministarstva, edukativnog karaktera, kako bi se nautičarima ukazalo na važnost pridržavanja svih sigurnosnih propisa tijekom plovidbe. Poseban naglasak nautičarima je stavljen na obavezu tehničke opremljenosti i ispravnosti plovila kojima upravljaju, kako zbog sigurnosti njih samih i njihovih posada, tako i u cilju osiguravanja uvjeta opće sigurnosti za sve sudionike u pomorskome prometu.

Kao najčešći, ujedno i najopasniji prekršaj na moru, utvrđeno je glisiranje unutar 300 metara od obale, odnosno, prekoračenje najviše dopuštene brzine plovidbe, što je iznimno opasna radnja za kupače i druge sudionike u pomorskom prometu. Stoga se gliserašima u nedopuštenim zonama izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne, bez prethodne opomene.Stoga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, prema svim sudionicima u pomorskom prometu upućuje ključne poruke, kako bi zaštitili vlastite, ali i živote ostalih sudionika u pomorskom prometu, pridržavanjem propisanih pravila:

• prije isplovljavanja i tijekom plovidbe nužno je pratiti redovita i izvanredna vremenska izvješća

• u slučaju nezgode na moru kontaktirati besplatan broj 195, hitne službe traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka

• ne upravljati plovilom pod utjecajem alkohola i drugih opijata

• ne udaljavati se plovilom od obale više nego li je konkretnom plovilu dopušteno

• ne prekrcavati plovilo iznad utvrđenog ograničenja po najvećem broju putnika

• prije isplovljenja provjerite stanje plovila i opreme, te potrebnu količinu goriva

• svi podaci bitni za sigurnu plovidbu i boravak na moru dostupni su 24 sata na dan, putem mobilne nIS aplikacije

• te konačno, nužno je poštivati uvjete na moru te paziti na osobnu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u plovidbi morem, stoji u preporukama resornog ministarstva.

Komentiraj