OPASNA “IGRA” VATROM: Granatirana nuklearka Zaporižje – IAEA oštro osudila taj napad

Stanje u Hersonu nakon dolaska ukrajinske vojske se normalizira. Ukrajina poziva Zapad na dostavu modernog oružja, dok iz Rusije stiže vijest o ponovnom granatiranju NE Zaporižje.

Izvor: Media servis

U oslobođeni Herson vraća se dio stanovništva, obnavljaju se prometne veze, a došao je i prvi vlak iz Kijeva. Ipak, posljedice okupacije još se osjećaju – mine su posvuda, zatvoreni su poslovni objekti, a dolazi i do nestašice struje. Upravo su ruski napadi na energetsku infrastrukturu problem s kojim se najviše suočava ukrajinski glavni grad Kijev. Prvi čovjek Ukrajine Volodimir Zelenski ističe da se konstantno radi na stabiliziranju situacije, a rekao je i koje su glavne teme o kojima stožer raspravlja.

“Glavna tema je stanje na frontu. Opskrba naših trupa, stanje na pojedinim dijelovima bojišnice i plan da povećamo broj ukrajinskih zastava u gradovima na jugu i istoku zemlje. O borbama u Donjeckoj oblasti razgovaralo se odvojeno. Podnesena su izvješća. Činimo sve kako bismo pomogli našim herojima da izdrže ruske napade.”

Britanski premijer Rishi Sunak posjetio je Ukrajinu i obećao joj novih pedeset milijuna funti vojne pomoći za protuzračnu obranu. Ukrajina apelira na Zapad da joj treba još modernog oružja i protuzračne obrane kako bi se branila od ruskih napada. Američki ministar obrane Loyd Austin:

“NATO savez je obrambeni savez i neće se dati uvući ni u kakav otvoreni sukob s Rusijom, ali mi ćemo kao partneri i dalje pružati pomoć Ukrajini u njezinoj obrani od ruske agresije.”

Rusija optužuje Ukrajinu za zlostavljanje ruskih ratnih zarobljenika. Zamjenik predstavnika Rusije pri UN-u Dmitry Polyansky rekao je kako su glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu dostavili pismo kao službeni dokument Vijeća sigurnosti i Opće skupštine UN-a s informacijama o dokazima zlostavljanja. Pritom se referirao na snimku koja navodno prikazuje ratne zločine ukrajinskih vojnika. Ukrajinska vojska provjerava istinitost videosnimki. Glasnogovornik ukrajinskog glavnog stožera kaže da su videosnimke predane stručnjacima jer ih u posljednje vrijeme ima puno lažnih.

Granatirana je ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižje koja je pod ruskom kontrolom, izvijestila je novinska agencija Tass. Rusi tvrde da je granatiranje izvela ukrajinska strana, a dobra je vijest što nisu otkrivene nikakve radioaktivne prijetnje. Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov pojasnio je detalje napada na elektranu.

“Kijevski režim ne prestaje s provokacijama s ciljem stvaranja prijetnje industrijske katastrofe u nuklearnoj elektrani Zaporižje. Ukrajinsko topništvo je 19. studenog ispalilo 11 granata na postaju. Ujutro 20.studenog stanicu je dva puta granatirala ukrajinska vojska. Između 9:15 i 9:45 ujutro ispaljeno je 12 granata.”

​Međunarodna agencija za atomsku energiju osudila je napad na elektranu, a glavni direktor te agencije Rafael Grossi rekao je da su se “odgovorni za snažne eksplozije na tom području u subotu navečer i nedjelju ujutro igrali vatrom.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!