ODLAZAK VELIKOG NOVINARA: Sjajni autor Vladimir Matijanić preminuo je u 51. godini života

Vrhunski i nagrađivani novinar Indexa Vladimir Matijanić preminuo je u 51. godini života.

Matijanić je prošle godine bio dobitnik HND-ove nagrade Marija Jurić Zagorak za internetsko novinarstvo.

Novinarsku karijeru započeo je u Slobodnoj Dalmaciji, potom nastavio u tjedniku Feral Tribune, pa ponovo u Slobodnoj Dalmaciji, a zadnjih godina radio je na portalu Index.

Matijanić koji je rođen u Livnu prije pedeset i jednu godinu uglavnom se bavio istraživačkim novinarstvom. Otkrivajući brojne afere često je bio izložen tužbama, pa tako iza sebe ima gomilu sudskih procesa pokrenutih od, primjerice, Igora Štimca, Luke Podruga pa nadalje. Među njegovim važnijim novinarskim uradcima i otkrićima bio je falsificirani magisterij Ante Đapića na Pravnom fakultetu u Splitu.

Također, kao novinar portala Index Vladimir Matijanić prvi je otkrio i ekskluzivno objavio niz argumentiranih sumnji da su dijelovi doktorata Vice Mihanovića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Splita na jednim od lokalnih izbora, koji je bio ravnatelja Lučke uprave u Splitu, fakultetski predavača i predsjednik gradskog ogranka HDZ-a, plagirani. Matijanić je u seriji tekstova upozorio na niz nelogičnosti i bizarnih elemenata Mihanovićeve doktorske disertacije “Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja”, koju je obranio 28. veljače 2018. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a koja je prošla sve instance i postala temelj za tituliranje HDZ-ova političara “doktorom znanosti”. Za to novinarsko istraživanje dobio je i spomenutu nagradu.

-Matijanić je novinarski precizno secirao i dokazao da je doktorat lakrdija, dok se u paralelnoj stvarnosti politike i politički zatrovane akademske zajednice poduzimalo sve da se dokaže kako je s doktoratom sve u redu. Matijanić je i o tome neumoljivo izvještavao, gradio priču i o doktoratu, i o političaru Mihanoviću, ali i o hrvatskoj stvarnost. Stoga je cjelokupni njegov rad na “slučaju Mihanović” izuzetno vrijedna “priča o Hrvatskoj 2021.”. Njegov se novinarski rad nesumnjivo ubraja u najviša novinarska postignuća u prošloj godini i zavređuje priznanje struke, stajalo je u obrazloženju žirija HND-a. Matijanić je i autor knjige ‘Kerum i propadanje Splita’.

-Ovo je šokantna vijest za sve nas. Tužni smo jer nas je napustio naš kolega i prijatelj. Vladimir Matijanić bio je sjajan novinar. Lucidan i beskompromisan u svakome pogledu. Malo je bilo ljudi poput njega. Jedan od posljednjih Mohikanaca na novinarskoj sceni. Obitelji i prijateljima iskrena sućut u svoje osobno ime i u ime Hrvatskog novinarskog društva koje je samo prije tri mjeseca posve zasluženo dodijelilo nagradu našem Vladi, kazao je u povodu smrti kolege Matijanića predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Izvor: HND

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!