ODGOJITELJI U PROSVJEDU: Rade u nemogućim uvjetima – nedostaje ih 5000

Predškolski odgojitelji za danas u 12.05 najavili su prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića zbog nedostatka kadra, natrpanih vrtićkih grupa i nepridržavanja Državnog pedagoškog standarda. U jučerašnjem Intervjuu tjedna Media servisa podršku im je izrazila i glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Izvor: Media servis

“Mi ćemo se pridružiti i tom prosvjedu. Državni pedagoški standard su zapravo minimalni tehnički, zdravstveni, sanitarni uvjeti koji moraju biti ispunjeni. Taj standard je donesen 2008. godine i tu dijelimo zajedničke probleme. U školama se ne pridržavaju tog Državnog pedagoškog standarda. Imamo od problema pomoćnog tehničkog osoblja koje čisti kvadraturu puno veću nego što je time propisano, ne zapošljavaju se novi zaposlenici nakon odlaska u mirovinu…”

Jasna Puljić iz udruge Sidro za Media servis poručila je da su u fokusu prosvjeda prava djece, odnosno da svako dijete u Hrvatskoj ima pravo na dostupan i siguran vrtić.

“Kako se ne poštuje Konvencija o pravima djeteta i nisu sva djeca primljena u vrtiće jer nemamo dovoljno kapaciteta ni odgojitelja, kako se ne držimo Državnog pedagoškog standarda koji se mahom krši gotovo u cijeloj RH, naravno ima iznimaka gdje je DPS u svojoj propisanoj formi, mi tražimo prvenstveno da se držimo Zakona RH koji postoje.”

Puljić ističe da se krši Zakon o predškolskom odgoju prema kojem odgojitelji u vrtiću trebaju imati plaće kao i djelatnici u školama. Napominje da je ugožena sigurnost djece u vrtićima zbog velikog nedostatka odgojitelja.

Za kraj je poručila što očekuje od prosvjeda. “Već postoje neki (rezultati), čak i najavom prosvjeda recimo u Rijeci je najavljeno povećanje plaća. Nadam se da će se slijediti takav trend. Već je velika stvar što se zahvaljujući medijima, zahvaljujemo se na velikom interesu medija ovih dana, počelo se pričati o ovome problemu i to je jedna velika stvar. Ja vjerujem da će nas čuti, da ćemo se danas masovno odazvati na Trg bana Jelačića i da će se naše poruke čuti.”

Prosvjed odgojitelja podršku su pružili i Socijaldemokrati. Predstavili su svoj prijedlog u kojem traže ujednačeni standart prema kojem bi sva djeca i odgajatelji u Hrvatskoj imali jednake uvjete. Romana Nikolić:

“U drugim zemljama EU imate jednog odgajatelja na oko 9 djece, a mi imamo jednog odgajatelja na minimalno 25. Nedostaje 5,000 odgajatelja, a nedostatak stručnog kadra je problem već 20 godina i nitko se ne pita zašto nam nedostaje ljudi. Problem je što naši odgajatelji rade godinama na kratkim ugovorima što je u potpunosti u suprotnosti o radu” poručila je Nikolić.

Davor Bernardić:
“Prva stvar je dostupan vrtić po jednakim cijenama i uvjetima za svu djecu. Druga stvar su jednake plaće za odgojitelje, jer bez ujednačavanja standarda jednakih plaća nema pravednog i poštenog sustava predškolskog odgoja. Treća važna kompomenta je ujednačavanje standarda, odnosno opremanja svih vrtića” rekao je Bernardić.