DALIJA OREŠKOVIĆ: Viša cijena kave pod grijalicom u kafiću nije mi sporna – evo zašto

Mnogo je raznih komentara na odluku jednog ugostitelja u Zagrebu da naplaćuje skuplju kavu ako ćete sjediti pod grijalicama.

Komentari su mahom negativni, a u zaštitu takve mjere stala je saborska zastupnica stranke Centar Dalija Orešković.

Ovo je njezina objava na Facebooku:

Na vijest o tome da će u jednom zagrebačkom kafiću kava pod grijalicom koštati 14 kuna, a bez grijalice 12 kuna, komentari su uglavnom negativni, a ja ću dati javnu riječ podrške. Evo zašto.

Ne vidim ništa sporno u tome da poduzetnik definira elemente svoje usluge i da svaki od tih elemenata ima svoju cijenu. Pa tako i ispijanje kave tijekom zime na otvorenom, uz grijalice.

Grijalica stvara veći ulazni trošak pružene usluge, i poduzetnik ga mora platiti, osim ukoliko mu primjerice država ne osigura neke subvencije, ali tada taj trošak struje plaćaju svi porezni obveznici, pa tako i oni koji ne piju kave na grijanoj terasi.

Poduzetnici ne mogu poslovati s gubitkom, jer će doći do toga da se njihove firme gase, a s njima se gase i radna mjesta od kojih se živi. Ugašene tvrtke, ne pune državni proračun, a nekadašnji radnici iz čijih su se plaća punili mirovinski stupovi, završavaju na burzi, stoga gubitak poslovanja ne odgovara niti državi.

Cijene energenata su su značajno poskupjele, i to ne krivnjom poduzetnika, a one sasvim sigurno utječu na troškovnu stranu njihovih proizvoda i usluga. S rastom troškova, rastu i cijene usluga, i smanjuje se broj onih koji si određene usluge mogu priuštiti, a niti smanjena potrošnja ne odgovara državi, jer se tada proračun slabije puni.

U ekonomskoj neizvjesnosti i nestabilnosti koja nas čeka, morat ćemo tražiti balans između aktivnosti i mjera koje provodi država te reakcija samih poduzetnika i tržišta. Za sada mi se ta razlika od 2 kune u cijeni kave, ovisno o tome pije li se na vanjskoj grijanoj terasi, čini kao neko fer rješenje.

Ono što možda i nije fer od mene, to je činjenica da koliko me sjećanje služi nisam u ovom kafiću nikada bila, iako mi je Ivan familija.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!