ODBOJKA NA PIJESKU: Dođite na posljednji turnir ovog vikenda u Zagrebu

Ovo je odbojkaš na pijesku koji je ovog ljeta zaludio Hrvatsku.  Naočiti Josip Pribanić 24-godišnji je Riječanin koji je pravi zaljubljenik u najpopularniji ljetni sport.

Posljednji turnir prvenstva Hrvatske u odbojci na pijesku, koji se igra u organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza, igra se ovog vikenda od 6. do 8. rujna na terenima u Vrapču. U slučaju lošeg vremena organizatori su natkrili gledalište kao i sve popratne sadržaje.

“Trenirao sam plivanje punih deset godina te sam nakon plivanja odlučio prijeći u odbojku. Kada usporedim oba sporta, odbojka na pijesku je teža jer sam na boljem nivou nego što sam bio u plivanju. Za plivanje sam bio dosta talentiran jer su se moji roditelji time bavili, ali sam tada bio jako lijen”, otkriva Josip Pribanić i dodaje:

“U početku sam bio antitalent, ali sam kroz odbojku na pijesku razvio radnu etiku, počeo odgovorno i puno trenirati jer sam htio dokazati da mogu biti bolji. Na svojoj sam koži naučio da je rad bitniji od talenta”, rekao je.

Novi odbojkaški tereni u Vrapču ovaj će vikend ugostiti brojne Zagrepčane i njihove goste. Provjerite zašto je ovog ljeta odbojka na pijesku bila hit.

“Ukoliko se želite baviti ovim sportom morate biti fizički spremni i u kondiciji, eksplozivni i snažni i moći izdržati igru na visokim temperaturama koje se znaju dići i do 40 stupnjeva, ali i spustiti se čak i do 5. Igra se po ekstremnim uvjetima. To je sport koji nije kompletno individualan, a nije ni timski, već je nešto između što nije slučaj u drugim sportovima. Kao ekipa morate funkcionirati dobro, ali morate biti dobri i individualno. Morate biti mentalno jaki jer po ovakvim uvjetima lako se dogodi da igrač uđe u crnu rupu pa pogriješi nekoliko lopti za redom. Bitno je također biti tehički dobar igrač”, otkriva Josip i dodaje:

“Na turniru u Splitu dogodilo mi se da sam ušao na teren s temperaturom od 40 stupnjeva te sam usred utakmice pod time outom povraćao. Dok su svi igrali bez majice ja sam igrao u majici dugih rukava i dugim hlačama. No, uspio sam izdržati i odigrati meč do kraja”, dodao je Josip koji je odigrao brojne turnire u svijetu, no jedan posebno pamti:

“Najčudnije mjesto na kojem sam igrao turnir odbojke na pijesku bilo je u Kish Islandu u Iranu. To je otok između Irana i Dubaija. Tamo sam 2018. godine igrao s Marinom Jerčićem. Išli smo tamo na svjetsku seriju turnira tri zvjezdice. Bilo je pomalo sablasno. Hoteli su bili nedovršeni, a pored njih hoteli s pet zvjezdica u kojima iz zlatne fontane izlazi čokolada. I odmah pored njega nedovršena gradilišta. No, zato su plaže tamo bile najdivnije koje sam do sada vidio”, zaključio je Josip Pribanić.