OD KUD-A DO KUD-A: Pjesma i svirka iz Velike Mlake daleko se čuju

Podijelite članak

U najvećem naselju Turopolja kulturno-umjetničku baštinu njeguje KUD “Velika Mlaka”, osnovan na inicijativu Društva žena 24.siječnja 1999. godine, a sada već ima između 35 i 40 nastupa tijekom godine.

Za predsjednicu je izabrana Đurđa Havidić koja je i danas na čelu KUD-a. Uglazbili su i pjesmu “Naše selo Mlaka je”, koju je tridesetih godina 20. stoljeća napisao Velikomlačanin Imbro Lacković, te je odonda izvodie kao himnu mjesta.

Od predsjednice Havidić, koja je i najstarija članica KUD-a, doznajemo kako djeluju u pet sekcija – plesno folklornoj, dvije tamburaške i dvije dječje folklorne skupine s najmlađom članicom, šestogodišnjom Lorim Vučenović. Imaju stotinjak aktivnih članova, dok rad društva podupire još njih pedesetak. A da bi KUD napredovao, da bi se sabirali dobri rezultati, uz predsjednicu tu su potpredsjednik Goran Krilčić, tajnik društva Nikola Žugaj, te članovi Upravnog odbora Blaž Grizelj, Ana Marija Žugaj, Miro Karažija, Juraj Dijanežević, Josip Pustišek i Saša Čorić.

kud velika mlaka, i

“Posebnu pozornost posvećujemo izvornim običajima Velike Mlake i pjesmama i plesovima turopoljskog kraja, očuvanju tradicija i bogatstvu narodne nošnje”, kaže predsjednica Havidić.

Društvo izvodi 15 koreografiranih plesova iz različitih dijelova Hrvatske u tzv. A- skupini i 18 koreografija u dječjim skupinama.

Od samog osnutka redovito nastupaju na gradskim, županijskim i državnim smotrama folklora, a za svoj rad do sada su dobili mnoge pohvale i priznanja, o čemu Havidić kaže:

kud velika mlaka, g

“Već druge godine svog postojanja, KUD osvaja prvo mjesto na smotri izvornog folklora u Velikoj Gorici s izvornom koreografijom ‘Žetveni običaji u Velikoj Mlaki’. Godinu dana kasnije sudjelujemo na susretu hrvatskih folklornih ansambala u Koprivnici, s koreografijom iz Bizovca, a ponosni smo na svoje koreografije plesova iz Moslavine, Turnja, Baranje, Bratine i Srijema.

U 20 godina rada sudjelovali smo na 15 županijskih smotri, a na državnom natjecanju čak pet puta. Izdvojila bih plasman dvije godine za redom sudjelovanje A-skupine i srednje dječje grupe na Županijskoj smotri i plasman na državnu smotru folklora s koreografijom  ‘Misečino zajdi za oblake’ – pjesme i plesovi ogulinskog kraja i koreografijom ‘Sutra ćemo svi za poslom’ – pjesme i plesovi brodskog Posavlja. Sudjelovali smo i na brojnim inozemnim folklornim festivalima – u Poljskoj, Češkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Italiji, Turskoj, Grčkoj, Slovačkoj, Španjolskoj, Crnoj Gori i Albaniji”.

kud velika mlaka, c

Od svog osnutka svake godine organiziraju tradicionalni Božićni koncert u Velikoj Mlaki i Dječje folklorne susrete, te paljenjem krijesa njeguje stari tradicijski običaj „Jurjeva u Velikoj Mlaki“.

KUD održava probe u njihovom Čardaku u Velikoj Mlaki, A-sekcija dva puta tjedno, a po potrebi i više, a ostale sekcije redovno probaju dva puta tjedno. Probe obično traju dva sata. Počinju zagrijavanjem, a potom se kreće u izvođenje, točnije ponavljanje starih koreografija i priprema novih plesnih koraka za nove koreografije. Sve probe su jako fizički naporne i iskazuju veliku muku i trud svih članova od plesača i tamburaša.

kud velika mlaka, f

Mogu se pohvaliti bogatstvom vlastitih narodnih nošnj za sve svoje koreografije i njegovanjem tradicije održavanja narodnih nošnji i izrade prema originalnim primjercima. Velik broj nošnji pronalaze od starih domaćih mještana od kojih se otkupljuju – od fertuna, rubača, pregača pa do cijelih kompleta originalnih turopoljskih narodnih nošnji.

“Kud ‘Velika Mlaka’ je i član Zajednice KUD-ova Grada Velike Gorice koja prati i podupire rad svojih članica, pa tako i nas”, reći će predsjednica Havidić, koja dodaje: “Mislimo da i mi kao društvo pridonosimo radu zajednice udjelovanjem i plasmanom na županijskim i državnim smotrama folklora, raznim nastupima i očuvanjem tradicije pjesme i plesa našega kraja i čuvanjem bogate kulturne baštine”.

Predsjednica KUD-a Đurđa havidić
Predsjednica KUD-a Đurđa havidić

Kaže i kako ima teškoća, jer je vođenje udruge volonterski i iziskuje jako puno ulaganja vlastitog privatnog vremena u samu pripremu u radu – od smotri, vođenja administracije, pripreme svakog zasebnog programa/nastupa kao što je organizacija prijevoza, podjela nošnji i još mnogo toga. “Svi koji ulažemo svoje vrijeme u rad KUD-a radimo to iz ljubavi prema kulturi i očuvanju tradicije pjesme i plesa. Bez zajedničke sloge i odricanja ne bi mogli ostvariti ovakve rezultate i uspjehe koje KUD ‘Velika Mlaka’ ima u svojoj povijesti”.

kud velika mlaka, e

Žali se i kako je danas mlade, koji su vezani uz suvremene tehnologije – mobutele, kompjutore i drugo – teško pridobiti na aktivnosti u kulturnom društvenom životu. U KUD-u je oko 70 članova mlađe populacije. Željeli bi da ih je što više, jer tu se mladi čovjek kulturno obrazuje, nauči čuvanju tradicije, spoznaje druge kulture i običaje i na kraju uz pjesmu, ples, tamburicu i druženje stekne nove prijatelje. A u društvu gdje se njeguju pjesma, ples i druženje uvijek ima zanimljivih anegdota, kao što su se na jednom nastupu jednom članu odvezale hlače te je na pozornici ostao u boksericama.

Iskusni članovi poručuju svima mladima da se uključe u rad KUD-ova, ta da ulicu i tablete/mobitele zamijene zajedničkim druženjem uz pjesmu, ples te čuvanjem svoje kulture i tradicije uz stalno upoznavanje drugih tradicija i kultura diljem svijeta.

kud velika mlaka, a

 

Komentiraj