OBRTNIČKE TAJNE: Ljepote života zaljubljenice u kameru Renate Sedlar Poljak

Renata Sedlar Poljak iz Vrbovca, vlasnica obiteljskog obrta Videomix, zaljubljena je u fotoaparat i u fotografiju, jer uživa u svakoj novoj priči koju je fotografski moguće stvoriti.

A kad ju pitamo da kaže nešto o sebi, da se kratko opiše, ona će skromno:

Fotograf sam 21. god i izuzetno volim svoj posao. Uvijek sam zanesena tim poslom, volim ulagati u svoje znanje i poslovanje. Ponosna sam majka dvije djevojčice. Nekako uvijek uspijevam držati čašu polupunu a to mi je i vodilja u poslovanju.

Otkud ljubav prema fotografiji, kada ste načinili prvu i što je to bilo na njoj?

Zanimanje za taj posao je pomalo počelo rasti kada je moj otac otvorio foto studio. Zanimljiva mi je bila i majčina cvjećarna ali ipak je prevladala fotografija. Prve fotografije su nastale u prirodi i zoološkom vrtu kad sam radila “portrete” životinja.

Koliko dugo poslujete i kako ste se odlučili za obrt?

Videomix posluje 25.god. i ja sam nakon školovanja počela odmah raditi i nekako je normalan slijed bio da nastavim i dalje taj obiteljski obrt. U obrtu radi i moja sestra a i djelatnost cvjećarne smo unijeli u poslovanje  Videomixa te zaokružili ponude za razne prigode, od stvaranja samog događaja do izrade uspomene za naše klijente, a sve na jednom mjestu.

Uložili ste u suvremenu tehnologiju, po nekim ste stvarima bili prvi u nas. Je li se isplatilo?

Ulaže se puno i konstantno u nove tehnologije, pogotovo u periodu uvođenja digitalne tehnologije u fotografiju. Tada smo bili među prvih pet u Hrvatskpj koji su uzeli Fuji tehnologiju za izradu fotografija. Ulaganje u znanje i tehnologije se uvijek isplati a i sigurno vodi u kvalitetu i zadovoljstvo koje daju riješeni problemi koji svakog obrtnika dokazuju kao čovjeka i stručnjaka.

Djelujete i šire od Vrbovca, imate i poslove u Križevcima, Svetom Ivanu Zelini… Kako je došlo do toga?

Sjedište nam je u Vrbovcu ali imamo poslovnice u Sv.I.Zelini i u Križevcima. Također imamo izdvojenu poslovnicu cvjećarnice u Vrbovcu. Kako smo dosta radili na organizaciji, snimanju, i fotografiranju vjenčanja tako se ukazivala potreba otvaranja poslovnica a sve u cilju dostupnosti klijentima i poboljšanju naše usluge.

Odlazite i izvan granica Hrvatske. Kako ste u tome uspjeli?

Dosta radimo  izvan Hrvatske, a najviše po preporuci zadovoljnih klijenata. Bio je to izazov u organizaciji a i sigurno pozitivna trema koja nas je tjerala biti još boljima tamo negdje u stranom svijetu ali eto uvijek se ponosno vraćamo doma i bogatiji za nova iskustva.

Organizirate i da ih tako nazovemo posebna snimanja, recimo božićna. Kakav je odaziv? Kako izgledaju ta posebna snimanja?

Već 15.godina organiziramo dječja fotografiranja za kalendare a posljednje  2.god i obiteljska božićna fotografiranja koja nas jako vesele jer okupljaju obitelji i nastaju uspomene za sljedeće generacije. Mnogi su doveli i kućne ljubimce pa nam je bilo jako veselo i novo iskustvo.

S kakvih vas događaja najviše raduju fotografije?

Najviše nas raduju upravo ti važni obiteljski događaji jer imamo mogućnost zabilježiti upravo te važne trenutke i emocije. Fotografiramo sva događanja od vjenčanja, krštenja, rođendana, prvih pričesti do mature. Nekako se stvori osjećaj stvaranja malih slika povijesti koje će netko s ponosom pokazivati unucima, poslovnim partnerima…

Koliko djelatnika i kakvih zanimanja zapošljavate?

Trenutno zapošljavamo osam djelatnika a najviše su zastupljena fotografska zanimanja.

Je li teško pronaći djelatnike u tom poslu?

Kroz naše naučnike koje redovito obrazujemo u svojem obrtu uvijek se izdvoje mladi ljudi s kojima nastavljamo raditi i nakon škole.

Potpredsjednica ste ceha uslužnih obrta. Čime se bavite na svojim sastancima?

Potpredsjednica sam ceha za uslužne obrte u Obrtničkoj komori Zagreb gdje se trudimo zajedničkim snagama rješavati probleme s kojima se susrećemo. Svako zanimanje ima svoju problematiku pa je lakše preko ceha doći do pravovaljanih informacija. Nekako se kroz takve susrete izmjene iskustva, nekad  loša ali i dobri primjeri iz poslovanja naših kolega obrtnika.

Kako ste zadovoljni podrškom grada i županije u kojima djelujete?

Uvijek dobro dođe podrška grada i županije a pogotovo u ovo vrijeme pandemije kojom je naše poslovanje bilo jako pogođeno i tu su nam pomogli jednokratnom podrškom i grad Vrbovec i Zagrebačka županija. Trudimo se biti uvijek partneri našim lokalnim upravama i doprinositi zajednici, to je i obveza svih nas obrtnika jer time stvaramo i naše poslovno ali i privatno okruženje.

Što vas smeta u svijetu obrtnika? Što biste i kako mijenjali?

Uvijek možemo naći što nas smeta ali ja radije više gledam ono lijepo što nam nosi obrtništvo. Kreativnost, određenu slobodu, razvijanje novih kompetencija za koje možda ne bi nikad ni znali da ih imate a da niste obrtnik. Probleme valja pretvoriti u prilike a nekako se loši primjeri sami od sebe kroz vrijeme moraju maknuti jer poslovanje koje je na lošim temeljima ne traje dugo. Prvi koraci promjene na bolje su u svakom od nas pojedinaca koji tada izazovemo i druge da nam se pridruže i eto nam puta u bolje sutra.

Za svoj ste rad i nagrađivani, recimo nagradom za mladu poduzetnicu. Što vam znače nagrade?

Dobila sam 2017. nagradu za mladu obrtnicu u OKZ Zagreb a 2018. u Udruženju obrtnika Vrbovec povelju za očuvanje obiteljskog obrta. Vesele me jako te nagrade i priznanja i daju mi još veću motivaciju za ići dalje. Iste utemeljuju korijene i stvaraju vrijednosti mojoj djeci  i daljnjem poslovanju.

Razmišljate li još kreativno proširiti posao i kako?

Naš posao je dosta „širok“ jer obuhvaća široki raspon usluga koje nudimo od foto i video paketa, pozivnica, zahvalnica do uređenja cvjetnim i balonskim dekoracijama, light, niski dim. Naši klijenti mogu jako puno toga riješiti na jednom mjestu i za sada ne planiram dodatno širiti nove poslove. Ali kod nas obrtnika se uvijek javljaju novi izazovi pa tako i nove prilike za poslove.

Što biste savjetovali mladima koji se nerado odlučuju za zanate, koji nam sve više nedostaje, pa tako i za otvaranje obrta?

Danas su prilike puno drugačije i podložne brzim promjenama ali sam uvjerena da  se mladi ne trebaju bojati ili odustajati od obrtništva jer tko voli to što radi uvijek će uspjeti.

 

 

Komentiraj