OBRTNICI DEBELO DIGLI CIJENE: Prednjače keramičari, fasaderi, krovopokrivači…

Cijene svakoga dana skaču i to na svim područjima pa su tako znatno podigli cijene svojih usluga i obrtnici.

Na temelju istraživanja među obrtnicima i poduzećima za dom i posao te analize ponuda, Trebam.hr otkriva koliko su se promijenile cijene odabranih obrtničkih i drugih usluga.

Rezultati istraživanja pomoći će u procjeni ponuda izvođača. Obrtnicima i poduzetnicima pak nude uvid u planove i način poslovanja konkurenata. Podatke su prikupljali u srpnju 2023. godine. U istraživanju je sudjelovalo 534 obrtnika i poduzetnika iz cijele Hrvatske.

Koji su ključni nalazi analize kretanja cijena?

Četiri od pet obrtnika povećali su cijene u posljednjoj godini. Cijene svojih usluga najviše su podigli keramičari, tvrtke za obnove i adaptacije, fasaderi i električari. Glavni razlog za povećanje cijena je porast cijena sirovina i materijala.

Od ostalih usluga najviše su se povećale cijene za catering, a najmanje cijene usluga servisa za čišćenje i knjigovodstvenih servisa. Nešto manje od 50 % obrtnika i poduzetnika planira povećati cijene u narednim mjesecima.

Osim obrtnika, građevinara i majstora za energetska rješenja ovaj put smo u istraživanje uključili i pružatelje poslovnih i drugih usluga koje možete naći na Trebam.hr, poput knjigovodstvenih servisa, servisa za čišćenje, tvrtki za izradu web stranica te catering. U posljednjoj godini najviše su porasle cijene za keramičarske usluge, obnove i adaptacije, fasaderske radove i catering. Najmanje su poskupjele knjigovodstvene usluge i usluge čišćenja.Pregled povećanja cijena obrtničkih, građevinskih i drugih usluga za dom

Cijene su podigli praktički svi izvođači adaptacija kupaonice i krovopokrivači koji su sudjelovali u istraživanju te devet od deset građevinara, keramičara, montera klima uređaja, stolara i tvrtki za adaptaciju stana.

Cijene svojih usluga najviše su podigli izvođači adaptacije kupaonica (četvrtina za više od 30 %) i stana (skoro polovica za više od 20 %) i keramičari (četvrtina za više od 30 %).

Sudionici istraživanja u anketi su trebali navesti razloge poskupljenja svojih usluga. 65 % obrtnika navelo je kao razlog poskupljenje sirovina i materijala, 35 % poskupljenje struje i goriva i 27 % uvođenje eura.

Valja reći kako 44 posto ispitanih obrtnika planira podizanje cijena u nadolazećim mjesecima – 30 posto planira povećati cijene za do 10 %, a 20 posto i za više od 10 % Nešto manje od pola obrtnika planira povećanje cijena u sljedeća 3 mjeseca.

Među njima, najviše krovopokrivača i poduzeća za adaptaciju stana (sedam od deset). Slijede knauferi, građevinari i geodeti (šest od deset). Većina od njih planira povećati cijene za do 10 posto.