SVEČANOST POBJEDE: Hrvatska obilježava 28. obljetnicu VRO ‘‘Oluja‘‘

Na današnji dan prije 28 godina, Hrvatska vojska je u vojno-redarstvenoj operaciji ”Oluja” oslobodila Knin, oslobodila oko 11 tisuća četvornih kilometara, u hrvatski ustavno-pravni poredak vratili cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije.

Izvor: Media servis

Kruna svih bitki bila je uvertira i u nekoliko narednih pobjeda naše vojske u kojima su stvoreni uvjeti za početak mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja u siječnju 1996. godine.
Zora 4. kolovoza 1995. – početak VRO ”Oluja”. Od Zapadne Slavonije pa do juga Dalmacije, duž fronte duge 630 kilometara, Hrvatska vojska, pripadnici HVO-a i policije, napali su takozvanu Republiku Srpsku Krajinu iz trideset pravaca.

Sat za satom nizali su pobjede i probijali se prema granicama s Bosnom i Hercegovinom. A na današnji dan prije 28 godina, oslobodili su Knin. Pripadnici Puma, a zatim i Paukova, prvi su se popeli na Kninsku tvrđavu i skinuli neprijateljsku zastavu. Tadašnji zapovjednici 4. i 7. brigade, Damir Krstičević i Ivan Korade:

”Dalje u oslobađanje naše zemlje”, rekao je Krstičević.

”Isto tako, čekamo zapovijedi našeg vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana”, poručio je Korade.

A kod Kninske tvrđave uslijedilo je veselje hrvatskih vojnika. Poslušajmo arhivske snimke njihovih prvih, emotivnih reakcija:

”Ovo je nešto najviše što čovjek može doživjeti u životu, makar tako ja mislim, a sigurno i ovi suborci ovdje oko mene”.

”Sad kad smo ovo napravili, osjećam se sretan i zadovoljan i mislim da su ispunjeni svi moji snovi kad sam krenuo 1991. u rat”. ”Iskreno rečeno, prije godinu dana nisam se nadao, ali zadnjih par mjeseci sve je bilo jasno”.

”Ovo je fenomenalno, ovo je trenutak koji smo mi kao hrvatski vojnici prvi čekali, a vjerujem i cijela Hrvatska”.

U Knin je, dan nakon oslobođenja, stigao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Svima su poznate snimke njegovog poljupca hrvatske zastave nakon čega je poručio:

”Zastava ovdje znači dovršenje djela uspostave slobodne, nezavisne Hrvatske”.Dva dana kasnije kod Toputskog, tadašnjem pomoćniku načelnika Glavnog stožera generalu Petru Stipetiću predao se pukovnik Čedo Bulat, zajedno sa cijelim kordunskim korpusom koji je brojio pet tisuća vojnika. ”Oluja” je tom predajom formalno završila, a oslobođeno je oko 11 tisuća četvornih kilometara zemlje te je spojen hrvatski sjever i jug. ”Konačni rezultat je kompletna predaja kordunskog korpusa i dogovor da svi vojnici i civili koji žele napustiti Republiku Hrvatsku odu iz Republike”.

Unatoč pozivu državnoga vrha da ostanu, prema procjenama UNHCR-a, prostor koji su četiri godine držali pobunjenici napustilo je više od 100 tisuća Srba.

VRO ”Oluja” trajala je 84 sata. U akciji čija se taktika izučava u vojnim školama u SAD-u, sudjelovalo je oko 200 tisuća hrvatskih branitelja. Život za slobodu dalo je njih 239, 1430 osoba je ranjeno, a dvoje branitelja je nestalo. No, ne smiju se osim vojnog dijela, zanemariti diplomatski napori koji su prethodili realizaciji same operacije. Međunarodno priznanje RH, prihvaćanje Vanceova plana i dolazak UNPROFOR-a u Hrvatsku…

Tako je nakon četiri godine okupacije slomljena ideja Velike Srbije. Naši junaci pošli su svojim rodnim grudama, a diljem Lijepe naše dočekali su ih njihovi najmiliji i ponosni građani.

”Hrvatska, Hrvatska”, skandiralo je mnoštvo.