OBRANA OD TUČE: Sustav nije učinkovit, kaže ministrica – sa sustavom 50 godina nije bilo tuče, tvrdi stručnjak

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković stigla je u tučom opustošenu Krapinsko–zagorsku županiju, gdje je među ostalim iznijela i mišljenje o protugradnoj obrani.

“Ministarstvo poljoprivrede nije za to nadležno. Znanstvena zajednica nam je rekla da nema dokaza da je sustav protugradne obrane učinkovit, ne postoje znanstveni dokazi za to. Taj sustav postoji tek u nekoliko država, ali ne na nacionalnom nivou nego među lokalnom zajednicom. Pokrivao je 13 hrvatskih županija. Svaka pomoć pokljoprivredi treba biti cjelovita jer trošimo sredstva poreznih obveznika. Idemo na investicijsku obnovu, dodatne potpore zbog gubitka prihoda i financiranje mreže obrane”, prenosi N1.

Trudimo se osigurati različite mjere, istaknula je i dodala: “Sredstva za investicije će biti, mjere se dobro troše.”

“U samo tjedan dana imamo ovako velike štete, a i ovako nešto se nije događalo desetljećima. Nema razloga da jedna znanstvena zajednica u DHMZ-u ili u svijetu ne govori istinu, da ne stoji iza svog rada. No, doista bi bilo oportuno da se ova pitanja rasprave s tom zajednicom.”

Kazala je da su tražili dodatne studije jer su predlagatelji zakona.

A samo nekoliko dana ranije Zorislav Šubarić, umirovljeni stručnjak za protugradnu obranu, komentirao je olujno nevrijeme koje je poharalo čak pet hrvatskih županija pri čemu je tuča ostavila veliku materijalnu štetu.

“1970. uspostavljen je sustav radarski dirigirane obrane od tuče. U 50 godina nismo imali nijednu katastrofalnu tuču… Jasno je da je obrana od tuče učinkovita i isplativa”, objasnio je Zorislav Šubarić za N1 i dodao:

“To je najjednostavnije opisati prošlogodišnjom tučom. U Republici Srpskoj djelovali su na oblačni sustav 25. 6. sa 81 raketom i nisu imali nikakvih šteta. Taj isti oblačni sustav prešao je preko Save do Požeštine i tamo je napravio štetu oko 174 milijuna kuna prema Ministarstvu financija. Mi nismo djelovali ni sa jednom raketom kao ni s generatorima jer obrana od tuče prošle godine nije radila.”