NAKON EMBARGA NA RUSKU NAFTU: Drugi proizvođači pristali na povećanje proizvodnje

Organizacija zemalja proizvođača nafte OPEC pristala je nakon dugotrajnog američkog pritiska na povećanje proizvodnje nafte kako bi smanjili pritisak na rast cijena diljem svijeta.

Izvor: Media servis

Kartel proizvođača nafte i njihove saveznice pristali su na povećanje proizvodnje u srpnju i kolovozu nakon što je pristala najmoćnija članica Saudijska Arabija.

Iz OPEC-a su poručili da će povećati proizvodnju nafte za 650.000 barela na dan što je više od planiranih 400.000.

Najveći dio povećanja proizviodnje trebali bi iznijeti Saudijska Arabija i Ujedinjeni arapski emirati.

Pristanak na povećanje dolazi nakon što je EU uvela embargo na rusku naftu i time povećala strahove od nestašice energenata.

Ovo je prvo povećanje proizvodnje nakon pada cijena i dogovora uslijed pandemije. Pokušaj je to obuzdavanja rasta cijena u svijetu zbog rasta cijena energenata.

Do povećanja je došlo nakon dvomjesečne diplomacije iz SAD-a , koje posljednjih godina imaju napete odnose sa Saudijskom arabijom zbog sukoba oko ljudskih prava, ubojstva novinara Jamala Khasoggija, rata u Jemenu i američke prodaje oružja.

Rastuće cijene u SAD-u i pad potpore američkom predsjednmiku Bidenu natjerali su ih na lakši pristup prema režimu krunskog princa Mohameda bin Salmana.

Inače nakon odluke cijene nafte su pale, ali analitičari sumnjaju u stvarne količine povećanja proizvodnje jer sve zemlje imaju ograničene kapacitete te se strahuje od nedostataka na tržištu nakon isteka dogovora u jesen