OBRAČUN KONCESIJE: Nema dodatnog oporezivanja marina

Najava da će se sporedne djelatnosti u marinama tretirati kao potkoncesije digla je pravu buru među članicama Udruženja marina HGK, no nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture utvrđeno je kako je došlo do nesporazuma te da obračun koncesijske naknade ostaje nepromijenjen, stoji u priopćenju HGK koje prenosimo u cijelosti.

“Podsjećamo, još početkom rujna članice Udruženja marina HGK dobile su obavijest o Obračunu koncesijske naknade za Ovlaštenike koncesije koji imaju sklopljene ugovore o potkoncesijama, kojom su obavještene da će se sve potkoncesijske djelatnosti dodatno oporezivati. Stoga je Udruženje marina HGK na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj u sklopu Biograd Boat Showa, ugostilo Ninu Perko, ravnateljicu Uprave pomorstva u MMPI-u, kako bi upozorilo nadležne institucije na ozbiljne posljedice za ukupni nautički sektor ukoliko dođe do takvog načina obračuna koncesijske, odnosno potkoncesijske naknade.

Predstavnici marina istaknuli su kako već plaćaju fiksni i varijabilni dio na ime koncesije na pomorskom dobru.„Fiksni dio plaća se na osnovi zauzete površine, a varijabilni dio na osnovi prihoda. Sve to ulazi u ukupan prihod, od čega marine plaćaju određeni postotak na ime varijabilnog dijela”, pojasnio je predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak, dodavši kako su nakon razgovora s ravnateljicom Perko utvrdili da je sporni dopis neispravno protumačen, u smislu da se navedeni obračun nikako ne odnosi na sporedne djelatnosti kao što su ugostiteljstvo, čarter, i razne usluge koje se obavljaju na prostorima marina, već isključivo na one djelatnosti s kojima marine imaju sklopljene Ugovore o potkoncesiji.

Na kraju je zaključeno da obračun koncesijske naknade za ovlaštenike koncesija u odnosu na sporedne djelatnosti ostaje nepromijenjen, a Udruženje je zahvalilo Ministarstvu na dijalogu i podržalo daljnju suradnju, prvenstveno vezano uz donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.”