O VLADINIM SUBVENCIJAMA: Cijene struje treba zadržati i konačno izjednačiti za građane i poduzetnike

Ako dođe do ukidanja Vladinih subvencija, kakve bi mogle biti posljedice za građane i kakve za poduzetnike? O neizvjesnoj jeseni za RTL Danas sve je komentirala Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Hoće li potencijalno ukidanje Vladinih mjera velikim poduzetnicima značiti veće cijene? “HUP je čvrstog stava da postojeće mjere ograničenje maksimalne cijene električne energije trebaju se zadržati i za poduzetništvo i za kućanstva. Kad kažem poduzetništvo, mislim na velike, srednje i male mikropoduzetnike.

Ako gledamo sada situaciju na tržištu električne energije vidjet ćemo da je cijena relativno stabilna u rasponu od 110 do 120 eura po megavat satu. Čak i ako gledamo forwarde za četvrti kvartal ove godine, i dalje su to cijene na razini od 120 do 140 eura. To znači da čak i tržište ne očekuje nekakve velike turbulencije.

Međutim, povijest nas uči da šokovi na tržištu energenata događaju, a poduzetnicima je od iznimne važnosti da Vlada zadrži ove mjere ograničenja cijene električne energije kako bismo poduzetnicima omogućili okruženje koje je sigurno, izvjesno i predvidivo.

A to je važno za planiranje kapitalnih investicija, za povećanje zapošljavanja i podizanje plaća. Podsjećam da su samo u ovoj godini plaće rasle između 15 i 20 posto i to nakon što su već u prethodnoj godine rasle za 20 posto u realnom sektoru.

Jedino snažno gospodarstvo može zadržati ovakve snažne stope rasta, i s ovakvo snažnom stopom zapošljavanja i podizanja plaća”, rekla je Weber za RTL Danas.

Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (Foto: Screenshot)

Tražite da se izjednače cijene struje za građane i tvrtke, kako bi to izgledalo?

“Hrvatska je jedna od manjeg broja zemalja u EU u kojoj je cijena električne energije za poduzetništvo 2 ili 3 puta veća od onih za kućanstvo. To ima dosta negativan utjecaj i na konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Važno je osigurati da naše gospodarstvo bude snažno jer jedino tako možemo snažnije dizati plaće. Što se tiče ukidanja potpora, premijer Plenković je rekao da o tome nema riječi”.

Ali isto tako je rekao da je problem s podizanjem cijena onih koji su dobili te potpore? “Potpore su dobili kako bi se očuvala proizvodnost i kako bi se zadržala konkurentnost gospodarstva. Podsjećam da su cijene električne energije u odnosu na razdoblje prije energetskog šoka bile 2 ili 3 puta niže.

Znači, u uvjetima kada vama energenti rastu 2 ili 3 puta, kad plaće rastu pod vrlo snažnim stopama, kada imate rast cijena svih sirovina – od žitarica do ambalaže, do papira do stakla nije realno očekivati da i cijena finalnog proizvoda ostane na istoj razini. Na taj način ako se ne bi radila prilagodba cijena doveli bi u pitanje uopće profitabilnost cijelog gospodarstva”.

MOŽE VAS ZANIMATI: