O TOME SE GOVORI: Zašto su srebrne – amalgamske plombe štetne?

Patite od upornih glavobolja ili migrene? Često ste nemirni i razdražljivi? Imate kožna oboljenja kojima ne pronalazite uzrok, a uz to osjećate i kronični umor?

Možda se uzrok tih vaših tegoba krije u nakupljanju žive u vašem organizmu koja je i glavni sastojak amalgamskih (srebrnih) plombi.

Stomatolozi su, nažalost, stoljećima karijesom oštećene zube punili amalgamskim ispunima ili plombama, koje sadrže čak 50 posto visoko toksične žive.

Ako imate ove zubne ispune, svaki put kad žvačete hranu, čak i kad pijete vrući čaj ili perete zube, iz njih se ispušta mala količina žive, koja na kraju završi u vašim tkivima.

To s vremenom može dovesti do raznih oboljenja – od alergije, preko teških probavnih tegoba, pa sve do karcinoma, piše Alternativa za Vas.

Što sve sadrže amalgamski ispuni?

Amalgamski ispuni sastoje se od 50 posto tekuće žive te slitina srebra, kositra i bakra. Upravo im ta kombinacija daje prepoznatljivu sivu boju. Tek se zadnjih godina intenzivno govori o njihovoj opasnosti i toksičnosti.

Čak je i Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) 2009. godine potvrdila da „amalgamski zubni ispuni otpuštaju niske razine živine pare, kemikalije koja pri visokoj izloženosti dokazano izaziva neurološke i bubrežne poremećaje“.

Te se pare najviše ispuštaju tijekom stavljanja i uklanjanja amalgamskih ispuna, no uskoro nakon vađenja te razine opadaju.

Živine pare, pokazalo se, brzo „putuju“ kroz organizam, lako prodiru kroz stanične membrane te imaju visoku toksičnost pri puno nižim razinama izlaganja nego što je to slučaj s neorganskim oblicima žive.

Foto: Pixabay.com

Žvakanjem se otpušta najviše žive

Žvakanje žvakaćih guma najgore je što možete učiniti ako imate amalgamske plombe. Na taj način se otpušta još više žive u vaš organizam.

Također, u prisutnosti bakterija u usnoj šupljini otpuštena živa pretvara se u metil-živu, koja se inkorporira u tkiva.

Premda živa donosi visoki rizik za svakog pojedinca, trudnice, dojilje i djeca posebno su osjetljiva skupina te su izloženi još većoj opasnosti od utjecaja ovog toksičnog metala.

Znakovi i simptomi trovanja živom

Koliko će simptomi trovanja živom biti izraženi, uvelike ovisi o tome koliko amalgamskih ispuna imate, koliko ih dugo imate te kako ste i koliko često potaknuli otpuštanje žive.

Ovo su neki od simptoma koji ukazuju na visoke razine žive u organizmu:

emocionalna nestabilnost
promjene raspoloženja, poput velike nervoze i depresije
osjećaj slabosti i umor
gubitak apetita
glavobolja
srčani problemi
kožni poremećaji
nesanica
dišne tegobe
drhtanje
slabljenje i gubitak sluha
poremećaji endokrinog sustava
neobjašnjivi gubitak težine

Koraci koje možete poduzeti ako imate amalgamske ispune

Ako planirate ukloniti amalgamske plombe, vrlo je bitno da pronađete stomatologa koji je dobro upućen u toksičnost žive te sigurno uklanjanje ovakvih ispuna.

Nažalost, ako se amalgamski ispuni ne uklone na siguran način, veće količine žive završit će u vašem organizmu, što može biti opasno.

Amalgamske plombe možete zamijeniti nekom puno sigurnijom opcijom, primjerice kompozitnim ispunom, poznatim kao „bijela plomba“.

Nažalost, zbog količine žive koja je već prisutna u vašem organizmu, uklanjanje amalgamskih ispuna neće biti dovoljno.

Za optimalno zdravlje bit će vam potrebni i promjena prehrane i detoks kako biste iz organizma izbacili što više ovog opasnog metala.

Foto: Pixabay.com

SAVJETI ZA DETOKS

Zdrava prehrana

Izbacite iz prehrane sve procesirane namirnice i šećer, alkohol i umjetne zaslađivače. Jelovnik obogatite sa što više svježeg povrća, fermentirane hrane, lanenih i drugih sjemenki, orašastog voća te mahunarki i grahorica.

Dostatan unos vode i zdravih masnoća

Kako biste potaknuli eliminaciju toksina, unosite u organizam veće količine filtrirane vode (barem 2 litre na dan), kao i zdravih masnoća, poput gheeja te sezamova, lanenog i kokosova ulja.
Korijandar

Ova začinska biljka sadrži klorofil koji na sebe veže živu te pomaže njezinu uklanjanju. Svježi orijandar dodajte u svoja jela ili pak u prirodne sokove i smoothieje.

Češnjak

Svaki dan pojedite po 3 češnja češnjaka. Sumpor prisutan u češnjaku potiče detoks. Osim bijelog, konzumirati možete i crni češnjak.

Mućkanje sezamova ulja

U čišćenju organizma od žive pomaže i nerafinirano sezamovo ulje. Svko jutro mućkajte ga u ustima od 3 do 10 minuta. Potom ga ispljunite.

Zatim grgljajte i isperite grlo s malo sode bikarbone, soli i vode, a potom operite zube. Ponavljajte ovaj postupak svaki dan tijekom 3 do 6 mjeseci nakon što ste izvadili sve amalgamske ispune.

Nakon mućkanja primijetit ćete da je ovo zlatno ulje promijenilo boju i pobijelilo, a uočit ćete i promjenu teksture. To je znak da se vaš organizam čisti od toksina, među ostalim i od žive.

Promjena boje i teksture ukazuje na prisutnost lipofilnih toksičnih metala (koji vole masnoće), kemikalija i mikroba.

Ulje ih je apsorbiralo ne samo iz sluznice vaše usne šupljine nego i iz cijelog organizma jer sva vaša krv procirkulira i kroz usnu sluznicu.
Klorela

Ova moćna alga veže na sebe teške metale i tako potiče njihovu eliminaciju. U početku uzimajte po 500 mg klorele kako biste se uvjerili da niste preosjetljivi na ovu algu, a zatim povećajte dozu na 1 ili više grama dnevno.

Cink, selen i magnezij

Minerali poput cinka, selena i magnezija pomažu enzimima u procesu detoksa. Uzimajte oko 100 mikrograma cinka, 200 mikrograma selena te 500 miligrama magnezija dnevno.
Infracrvena sauna i vježbanje

Znojenjem u sauni i vježbanjem potaknut ćete izbacivanje toksina i metala iz organizma. Nakon znojenja se istuširajte kako koža ne bi ponovno upila toksine.