O TOME SE GOVORI: Treba li smanjiti broj saborskih zastupnika?

U medijskom prostoru već se godinama raspravlja o tome treba li Hrvatska smanjiti broj saborskih zastupnika.

Izvor: Media servis

Stranka Most prije više od šest mjeseci napravila je konkretne korake u tom smjeru uputivši u saborsku proceduru zahtjev za njihovo smanjenje sa 151 na 120. Radi li se samo o populističkoj mjeri ili to može značiti ozbiljnije uštede, pitali smo stručnjake.

Iz Mosta poručuju da je njihova inicijativa izuzetno važna ponajviše zbog političke trgovine kojoj svjedočimo u posljednjem sazivu Sabora. Model predviđa smanjenje broja zastupnika sa 151 na 120 zastupnika, od kojih bi se 111 biralo iz općih izbornih jedinica koje bi bile regionalizirane i u kojima se ne bi biralo manje od 15 zastupnika, a pritom ne bi dijelile granice županija i Grada Zagreba, pojašnjava Mostovac Nikola Grmoja.

“To nije štednja s kojom možemo riješiti sve svoje probleme, ali mogli bismo taj novac pametnije preusmjeriti. Svakako je poruka građanima da mi političari prvo krećemo od sebe, da treba smanjiti državni aparat koji je preglomazan i preskup. Imamo problem naših liječnika, medicinskih sestara, profesora, učitelja, nastavnika. Mislim da se taj novac na taj način može pametnije iskoristit.”

A ima li ovdje zaista prostora za uštede pitala smo Marijanu Ivanov sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. “Dobro, uštede postoje u toj mogućnosti. Međutim, smanjenje broja zastupnika primarno ne treba biti vođeno financijskim razlozima nego jednostavno da to tijelo bolje funkcionira. Da kvalitetnije donosi odluke, da više ljudi kad govori ima priliku zaista reći to misli i da ga svi čuju. Ovako je to jednostavno preveliko tijelo pogotovo kad se uzme relativni odnos veličine Hrvatske, broja stanovnika, u tom smislu je jednostavno preveliko, a ne samo da je financijsko opterećujuće.”

Ivanov ističe da niti jedan tim ne smije biti prevelik pa tako niti glavno predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti.

“Zato da organizacijski bolje funkcioniraju, zato da odgovornije shvate svoju poziciju, da u toj Sabornici sjede gdje treba sjediti, da zaista pročitaju materijale koje su im na sjednici Sabora. Odgovornost se povećava u manjem timu, bolja je komunikacija, bolja koordinacija, jasnije se dođe do izražaja što čovjek želi reći, a da ga drugi čuju, a isto tako da on čuje ostale.”

Politički analitičar Ivica Relković smatra da smanjenje broja zastupnika samo po sebi nije loša ideja.”Pitanje je što mi želimo. Ako želimo ojačati Sabor onda moramo razgovarati o promjeni težišta njegovih uloga.”

Relković pojašnjava što pod time podrazumijeva. “Ja bih spuštao, ali bih automatski kod spuštanja ojačao ulogu proceduralnu, zakonodavnu Sabora. Dakle, ne samo da dobijemo brzo čitanje kroz saborske klupe nego da postoje Odbori koji moraju sudjelovati u kreiranju Zakona. Da imamo puno dugoročnije rasprave oporbe i vlasti.”

Relković podsjeća da Hrvatski sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika. Ukoliko bi se išlo ispod tog broja potrebno je mijenjati Ustav.