ŠTRAJK U ŠKOLAMA IDE DALJE: Počinju pregovori o osnovici

U Hrvatskoj se nastavlja cirkularni štrajk učitelja. Istovremeno počinju pregovori o osnovici plaća, ali ne i o koeficijentima što traže sindikati.

Prosvjetni sindikati ulaze u četvrti tjedan štrajka, zbog toga što im Vlada nema namjeru ispuniti zahtjev, odnosno povećati koeficijent složenosit poslova za 6,11 posto.

Stoga nastave neće biti u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan ranije je pozvala sve na razumijevanje:

“Mi volimo ovu zemlju i našu djecu. Jedva čekamo da se naša djeca sretna vrate u svoje klupe. Nama ovo svima teško pada, no molimo za razumijevanje. Zahvaljujemo roditeljima i ravnateljima koji nose veliki dio naše borbe. No, molimo za razumijevanje jer je ova borba naše legitimno pravo.”

Za danas je najavljen sastanak predstavnika sindikata, ministra financija Zdravka Marića, ministra rada Josipa Aladrovića te resorne ministrice Blaženke Divjak koja se nada da će se na tapeti naći i koeficijenti.

“Važno je da svi razumijemo da se treba izaći iz različitih interesnih i stranačkih rovova i da se shvati da do kompromisa ovdje mora doći. Inače su nam taoci oni zbog kojih sve ovo radimo, a to su učenici koji moraju dobiti kvalitetnu nastavu, a čiji učitelji moraju biti motivirani da im isporuče ono što je ovom reformom i zamišljeno. Izađimo iz rovova i ja stvarno apeliram da ovo čim prije riješimo”, jasnog je kod svog stava Divjak.