O TOME SE GOVORI: Koliki su “bogataši” predsjednički kandidati?

Podijelite članak

Kako se približavaju izbori za predsjednicu ili predsjednika Republike Hrvatske na stolu je mnogo pitanja, pa i ono što sve imaju predsjednički kandidati, posebno oni o kojima se u javnosti najviše piše da bi mogli sjesti u fotelju na Pantovčaku.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je 2015. godine imala plaću 22.720 kuna, a onda joj je zbog poreznih izmjena plaća skočila na 24.376 kuna”, pišu Vijesti.hr.  Predsjednica i suprug imali su štednju od oko milijun kuna, a sada ona iznosi više od milijun i osamsto tisuća kuna. Razliku je dobila od NATO-a. Predsjednica je uspjela 13 godina ranije otplatiti kredit za stan. Od imovine posjeduje stan u centru od 106 kvadrata, suvlasnica je kuće na Malom Lošinju. Ima dionice. Na početku mandata imali su dva automobila, danas Kitarovići nemaju niti jedan.

Prema zadnjoj imovinskoj kartici Zoran Milanović posjeduje stan u Zagrebu od 127 kvadrata, vrijedan gotovo dva milijuna kuna. Godine 2008. podigao je kredit od 119 tisuća eura. Kad je otišao u privatnike tvrtka mu je uprihodila 745 tisuća kuna, a radio je za minimalac od 3300 kuna.

Miroslav Škoro najbogatiji je od svih kandidata. Ima kuću i okućnicu od 826 kvadrata u Zagrebu, pola kuće u Tribunju. Tvrtke mu dobro posluju. Tako je ona za oganizaciju koncerata i proizvodnju vina ostvarila dobit od 1,7 milijuna kuna.  Suvlasnik je još dviju tvrtki koje također odlično posluju.

Mislav Kolakušić je najsiromašniji kandidat među najpopularnijima. Kao sudac je zarađivao nešto više od 9.000 kuna, a sada, kao zastupnik u Europskom parlamentu ima plaću od 35.000. Postane li predsjednik tek tada će se znati koliko ima. U stožeru tvrde da nema ni za TV reklamu.

Kandidati će u ovoj kampanji smjeti potrošiti najviše 8 milijuna kuna. A od fizičkih osoba smiju primiti najviše 30.000 tisuaća kuna donacija. Nekad istaknuti donatori kampanja Ivica Todorić i Zdravko Mamić su u blokadi pa na njih ove godine kandidati ne mogu računati.

Komentiraj