O TOME SE GOVORI: Je li premijer na odlasku “solo majstor” na putu Angeli Merkel

tihomir orešković 1

Dok su se kandidati za budućeg premijera raspršili po Hrvatskoj u lovu na glasove, onaj premijer koji je još par tjedana glavni u Banskim dvorima, poprilično solira. Tihomir Orešković u vanjskoj politici nastupa potpuno samostalno i bez konzultacija. Može li to Hrvatskoj donijeti štetu?

Piše Mila Moralić (Media servis)

Njemačka kancelarka Angela Merkel provodi niz vrlo važnih konzultacija o budućnosti Europske unije nakon Brexita. Nakon jučerašnjeg sastanka trijade, Njemačke, Francuske i Italije, ovaj vikend, na radni ručak u dvorcu Meseberg kod Berlina, pozvala je austrijskog kancelara te premijere Slovenije, Hrvatske i Bugarske.

Najmoćnija žena Europe, kažu u njezinom uredu, želi čuti stavove država članica. A čiji će stav čuti iz Hrvatske? Slučajni prolaznik u Banskim dvorima, koji nikad prije i vjerojatno nikad poslije neće biti u politici, hrabro nastupa na svjetskoj pozornici. Ne zna se samo u čije ime.

Budući da je po Ustavu Predsjednica sukreator vanjske politike, u ovoj situaciji, manje od tri tjedna pred izbore, ima veću legitimnost od premijera na odlasku, smatra politolog Anđelko Milardović.

“S obzirom da je riječ o tehničkoj Vladi, čudnovato je da on na svoju ruku odlazi u posjet. Riječ je o ustavnoj poziciji gdje postoji sukreatorstvo premijera i predsjednice”, kaže Milardović.

Zanimljivo je obrazloženje Tihomira Oreškovića. “Tu nema nikakvih novosti, sve je jasno i transparentno i ne vidim gdje je problem. Stoga me malo čude medijske objave oko tog sastanka jer to je više kao neformalni razgovor”, istaknuo je Orešković.

U državnoj politici i diplomaciji, smatra pak Milardović, nema previše neformalnih razgovora.

“S njemačkom kancelarkom po mom sudu nema neformalnih razgovora. Riječ je o formalnom susretu. Zašto bi se oni sastajali neformalno ako je definicija stanja EU nakon Brexita?”, pita se Milardović kojeg čudi zašto se Orešković nije stavio na listu i izašao na izbore kada je očito da mu je politika “slatka”.

Oreškoviću se predbacuje i poziv srpskom premijeru Aleksandru Vučiću na regionalni forum u Dubrovnik.

No tu je situacija jasnija, poziv je išao svim čelnicima zemalja u regiji i to prije dva mjeseca. No, Vučić se za summit prijavio tek jučer, dva tjedna nakon isteka roka, iako je rekao da nije siguran hoće li ići. Očito, ponovo namjerno dolijeva ulje na vatru nakon provale huškačkih izjava koje, tijekom predizborne kampanje u Hrvatskoj, padaju na još plodonosnije tlo.

Šef hrvatske diplomacije Miro Kovač: “Ako se na to odluči, neka obavezno ponese sa sobom popise svih onih Hrvata, državljana RH koji su osumnjičeni, optuženi, u odsutnosti osuđeni, za kojima su raspisane tjeralice, neka ponese te popise i neka ih da hrvatskim vlastima… Nisam siguran hoće li premijer Vučić odlučiti doći. Danas je dobio informaciju da se taj forum promijenio…”

Naime, ovaj put neće biti premijerskog foruma već ministarski, koji bi trebao voditi Božo Petrov. Inače, s Vučićem se danas u Beogradu sastao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Poslana je poruka da treba što intenzivnije raditi na smirivanju tenzija u komunikaciji između Zagreba i Beograda.