ZA LJUDE ŽELJNE LIJEPE RIJEČI: Faropis u Starom Gradu još se jednom pokazao kao pun pogodak

Faropis

Završio je 15. jubilarni Faro(pi)s  koji se od 19.-21. kolovoza održao u Starom Gradu na Hvaru i oduševio brojnu publiku željnu lijepe riječi.

Prvu večer Faro(pi)sa na prepunom trgu Škor u Starom Gradu impresije o svom kolegi i prijatelju Arsenu Dediću iznosili su  Diana Burazer, Ervin Jahić, Tonko Maroević, Tahir Mujičić i Zdravko Zima.

U opuštenoj i na trenutke vrlo emotivnoj atmosferi kolege su čitali eseje o Arsenu, prepričavali anegdote, čitali i interpretirali njegove pjesme,  prisjećali se koliko je Arsen  utjecao na njihov život i stvaralaštvo.

Don Ante Marulić pjevao je i svirao Arsenove pjesme. Arsenova „primijenjena poezija“ u njegovim glazbenim obradama razgalila je srca publike. Bio je to pun pogodak: red glazbe, red stihova, red anegdota pokazali su da Arsen nije ispao iz naše kolektivne memorije i da je, premda biološki nije s nama, njegova zvijezda neugasiva.

Druge večeri hvarskoj publici predstavljeni  su pjesnici i pripovjedači iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Slovenije:  Diana Burazer, Jakša Franetović Kasper, Omer Ć. Ibrahimagić, Tonko Maroević, Milorad Popović, Drago Štambuk, Dragana Tripković, Zarja Vršič i Zdravko Zima.

Treće večeri bio je je podsjetnik na umjetničku ostavštinu Magde Dulčić. Večer je započela prikazivanjem animiranog filma „Povratak“ Magde Dulčić.

O Magdi Dulčić, pred prepunim trgom Škor, govorili su Tahir Mujičić, Tonko Maroević i Aldo Ćavić.

Na dnevnim matinejama u Dominikanskom samostan održane su promocije zbirki pjesama “Nemjesto” Ervina Jahića i “Ključ” Zilhada Ključanina o kojima su nadahnuto govorili

Dževad Jogunčić, Tonko Maroević, Ervin Jahić.