O NESLAGANJU MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: Razloge obojice treba uzeti u obzir – kaže Vidmarović

Najmanje 15 tisuća ukrajinskih vojnika ići će na obuku u neke od zemalja članica Europske unije. Time se nameće pitanje: Treba li Hrvatska biti među njima? To je dovelo do novih prepirki na relaciji Plenković-Milanović.

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović za Media servis rekao je svoje viđenje sveukupne situacije.

Moguća obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj razlog je novog neslaganja između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića. Dok premijer podržava ovu akciju i poručuje da je odluka donesena na razini Europske unije, predsjednik napominje: To nije naš rat!

“Budžet te misije je oko 100 miljuna eura. Nije to misija da ide u Ukrajinu, naprotiv to je obuka, to je trening, to su specifična znanja, ali ne znači da će doći sto tisuća vojnika boraviti u Hrvatskoj, tu se obučavati i onda ići u Ukrajinu. Radi se o specifičnoj obuci u kojoj će svaka od zemalja dati neki doprinos.””Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni zapovjednik neću to odobriti. Nisam čuo za prijedlog, ali unaprijed kažem to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku. Na ovom ratu i nesreći Ukrajine profitiraju mnogi – politički paraderi i ljudi niskog morala. Ja im unaprijed kažem – ne idimo u to.”

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović za Media servis kaže da se trebaju uzeti u obzir razlozi i premijera i predsjednika.

“Ovisno o tome kako gledamo na problem i jedan i drugi imaju argumente koje možemo uvažiti. Sa strane premijera, to je solidarnost, to je odluka EU i NATO da se na taj način pomogne Ukrajini. U tom smislu možemo shvatiti zašto je potrebno obučavati ukrajinske vojnike i ukrajinske instruktore koji će dalje prenositi znanje.”

Zašto se predsjednik Milanović obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj protivi, Vidmarović kaže:

“EU i NATO nisu u ratu ni s Rusijom ni s bilo kojom drugom stranom i obuka s toga nema previše smisla jer ulazimo u nešto što nas se ne tiče.”

Vidmarović je otkrio hoće li ukrajinski vojnici na kraju ipak doći u Hrvatsku i što bi u toj odluci moglo biti presudno.

“Vjerujem da će premijer poduzeti sav diplomatski pritisak koji mu je na raspolaganju i da će na kraju ukrajinski vojnici i ukrajinski instruktori doći u Hrvatsku i preuzeti sva znanja koja naši instruktori i naši veterani imaju za ponuditi. Mislim da na kraju i sa nadolazećom Krimskom platformom i dolaskom Nency Pelosi ipak će biti izvršen pritisak na hrvatskom političkom vrhu koji sumnjaju u ispravnost te političke odluke i da će ta nakana biti ostvarena.”