NOVI POREZ U TIŠINI: Iznajmljivači apartmana plaćat će od 1. siječnja dva poreza

U novom paketu poreznih izmjena, Vlada je potiho uvela novu poreznu obvezu za iznajmljivače apartmana.

Osim paušalnog iznosa koji trenutno plaćaju po krevetu također će morati plaćati porez na nekretninu za odmor, piše 24sata. Od 1. siječnja sljedeće godine, vlasnici apartmana plaćat će i paušalne iznose po krevetu, i porez na nekretninu za odmor.

Porez na nekretnine za odmor iznosit će od 0,6 do 5 eura po kvadratnom metru nekretnine, a točan će iznos određivati gradovi i općine. Maksimalni porez po kvadratu dosad je bio 1,99 eura po kvadratu. Novu poreznu obvezu za iznajmljivače na sjednici Vlade nisu isticali ni premijer Plenković niti ministar financija Primorac.

Ovu izmjenu su za 24sata potvrdili iz Ministarstva financija. “Tko ima nekretninu za odmor na nju plaća porez. Ako je dodatno iznajmljuje, onda plaća i dodatni porez na tu zaradu. To su odvojeni porezi i sada je to jasno propisano”.

Vlasnik apartmana od 50 kvadrata s dva kreveta dosad je plaćao samo paušalni iznos po krevetu, od 19.99 do 199 eura godišnje. Najviša stopa paušalnog poreza postoji samo u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu, dok većina jadranskih mjesta ima paušalne iznose od 30 do 50 eura. Taj vlasnik apartmana od sljedeće će godine plaćati i dodatni godišnji porez od maksimalnih 250 eura.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!