NJEMAČKI LIJEČNICI: NavalJni najvjerojatnije otrovan – Moskva odbija pokrenuti istragu

Ruski oporbeni političar i disident Aleksej Navaljni žrtva je trovanja prema prvim testovima, no još se ne zna o kojem se točno otrovu radi, priopćila je berlinska bolnica u kojoj je na liječenju.

Izvor: Media servis

Iz bolnice su poručili da iako mu je stanje kritično izvan je životne opasnosti, ali da bi mogao imati trajne posljedice.

Ruski zdravstveni stručnjaci odbacuju nalaze njemačkih, tvrdeći da su testovi bolnice u Siberiji, iz koje je prebačen u Berlin, bili negativni na pronađene supstance.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je rusku vladu da provede potpunu i transparentnu istragu u Navaljnijevo trovanje te da krivce drže odgovornima.

Iz Moskve su, pak, poručili da trenutno nema potrebe za pokretanjem istrage, jer još nije službeno potvrđeno trovanje.

Dodaju da će istragu pokrenuti ako se utvrdi da je Navaljni otrovan. Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert je prije objave testova potvrdio da je Navaljni pod policijskom zaštitom u Berlinu.

“Bilo je očito da će zaštitne mjere biti potrebne nakon njegovog dolaska, jer se radi o pacijentu koji je najvjerojatnije otrovan.”

Navaljni, inače žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, još uvijek je u komi, a u bolnici je završio nakon što se srušio u zrakoplovu.

Komentiraj