NISU SE NI POZDRAVILI: Banožić je potrošio sve kredite kod pristojnih ljudi – kaže predsjednik

Na zagrebačkom Plesu predstavljeni su vojni helikopteri UH-60M Black Hawk, donacije SAD-a Republici Hrvatskoj.

Izvor: Media servis

Na predstavljanju su sudjelovali predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić, koji su se osvrnuli i na međusobni sukob, ali i na odnose sa Srbijom i razgovore s predstavnicima NATO-a.

Helikopteri Black Hawk dio su projekta nabave ukupno četiri helikoptera od Sjedinjenih Američkih Država, od kojih Ministarstvo obrane kupuje dva, a dva već pristigla su donacija SAD-a. Na njihovom predstavljanju nazočili su predsjednik Milanović i ministar Banožić koji se, nakon sukoba posljednjih dana, na predstavljanju nisu pozdravljali. Zoran Milanović nakon njihovog današnjeg susreta:

“Ministar je potrošio sav kredit kod pristojnih ljudi. Krši zakone, maltretira ljude, terorizira branitelje i ratne heroje, tjera ljude u penziju na kriminalan način. Ono što je možda najveći problem je to što bi trebao biti predmet istrage.”

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da se ne osjeća nelagodno u društvu predsjednika i naglasio:

“On je pokušao izdominirati i ovim događajem, međutim uspjeli smo to lijepo privesti kraju. Sama najava njegove medijske konferencije je bila potpuno nepotrebna, jer ovaj događaj je bio prije svega na čast Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Sve što činimo za Hrvatsku vojsku mora biti Hrvatska vojska u fokusu, a ne politika.”

Helikopteri su pristigli u Hrvatsku, ali hangari još uvijek nisu izgrađeni.

“To je odgovornost ministra i ministarstva. Natječaj je trebao biti davno konzumiran. On još uvijek nije ni zaključen nego je sad poništen. To je zaista nemar.”

Ministar Banožić kaže kako očekuje da će hangari biti završeni šest mjeseci nakon nabave, odnosno da će biti gotovi do iduće godine. S glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom telefonski je razgovarao predsjednik Milanović nakon što mu je uputio pismo za sve članice Saveza. “On je bio kanal kojim sam komunicirao da se svakoga upozna s problemima koje Hrvatska ima i koji su ozbiljni”, rekao je Milanović i dodao:

“To je njegov zadatak, da bude usklađen, da sluša Amerikance. Nema tu ničeg lošeg, ali to je stvaran život. Amerikanci su glavni. On je iz Norveške, a ja sam iz Hrvatske. To je moj pay grade, moj platni razred, ja se borim za svoje. On misli da to ne bi trebali povezivati. Kad to Turska povezuje, onda to nije problem, ali kad Hrvatska povezuje… Ali razgovor je bio prijateljski, ja ga znam 20 godina.”

Predsjednik Milanović osvrnuo se i na izjavu kako će Srbiju koštati optužnica koju su podigli protiv četiri časnika Hrvatske vojske. Istaknuo je kako bi “Srbija trebala paziti što radi.”

“Oni hoće ući u Europsku uniju. Pa pogledajte kako prolaze Šveđani sa svojim željama da uđu u NATO, vis a vis Turske, prema kojoj su bili bezobrazni i drski zadnjih 30 godina. Možda su Šveđani imali dobar razlog za to, ali sada traže milost. Prema tome, pazi kako se razgovaraš i što radiš, jer kaže naš narod what goes around, comes around.”