PLENKOVIĆ O SRPSKOJ OPTUŽNICI: Sami su sebi dali tu nadležnost – to je za nas neprihvatljivo

Premijer Andrej Plenković boravi u švicarskom Davosu gdje se nakon dvije godine stanke zbog pandemije ponovno održava Svjetski gospodarski forum.

Izvor: Media servis

Premijer je sudjelovao na nizu sastanaka i panela koje je rezimirao:

‘‘Izdvojio bih sinoćnji susret s čelnicom Europske središnje banke Christine Lagarde koja je podržala hrvatske napore za priključivanje europodručju. Jutros smo imali susrete s nekoliko čelnih ljudi multinacionalnih kompanija, održao sam sastanak sa armenskim predsjednikom, nakon ovog našeg današnjeg razgovora slijede razgovori i sa premijerkom Moldove, premijerom Bugarske, još nekoliko susreta s nizom ukrajinskih dužnosnika koji su ovdje i sudjelovanje na različitim panelima‘‘.

Susreo se premijer i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji je nakon sastanka izjavio kako ne želi podilaziti Hrvatskoj, aludirajući na nedavno podignutu optužnicu protiv hrvatskih pilota.

“Čim netko nije takav da kaže kako poštuje njihove žrtve, ali i traži pravdu za pobijenu srpsku djecu u Hrvatskoj, odmah postaje najcrnji neprijatelj”, rekao je Vučić.

Plenković je o tome rekao: ‘‘Politika koju mi vodimo već šest godina je politika suradnje, pomirbe, istine, odgovaranja za ratne zločine, ali u svakom slučaju, ovakav potez s obzirom na tu nadležnost koju je Srbija samoj sebi dala je za Hrvatsku neprihvatljiv‘‘.