NEUROLOG BUDINČEVIĆ: Možemo spriječiti 90 posto moždanih udara

Sekunde su od dragocjene važnosti kada se govori o moždanom udaru, te je od najveće važnosti pravovremeno reagirati na njegove prve naznake. Upravo zato je ovogodišnja parola koja obilježava svjetski dan moždanog udara – “sačuvaj dragocjeno vrijeme”.

Piše: Lovre Alebić (Media servis)

U svrhu osviještavanja građana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je obrazovno promotivni materijal, te na taj način građanima približio zaštitu od moždanog udara. Voditeljica odjela za srčanožilne bolesti Verica Kralj:

“Želimo podići svjesnost javnosti o važnosti ranog prepoznavanja simptoma moždanog udara. Javnost educirati koji su ti simptomi, te kad već dođe do pojave simptoma i razvoja moždanog udara, što prije i što hitnije otići do liječnika i bolnice, jer što prije i promptnije reagiramo to su bolji rezultati i ishodi.”

Bolnička skrb za oboljele od srčanih i moždanih bolesti posebno je važna. Nažalost, preopterećujući zdravstveni sustav, pandemija je znatno otežala hospitaliziranje. Hrvatska je zabilježila pad od deset posto hospitaliziranih, no Kralj ističe da to ne znači da je broj oboljelih od moždanih udara pao, nego da mjesta u bolnicama tada nije bilo.

“Zdravstveni sustav je bio prenapregnut u neko doba, ono u zimi. I to će sigurno imati svoj danak, nadamo se da neće biti prevelik. Sami pacijenti su se bojali doći u bolnicu ili do svog liječnika od straha od infekcije, dakle to je kompleksan problem i to bilježe sve zemlje.”

Spriječiti moždane udare nije lako, no s promjenom životnih navika znatno se može smanjiti šansa za oboljenjem. Docent neurolog Hrvoje Budinčević:

“Možemo spriječiti devedeset posto moždanih udara. Čimbenici rizika su: šećerna bolest, prestanak pušenja, prestanak konzumiranja alkohola, redovita tjelesna aktivnost, adekvatna prehrana sa smanjenim unosom soli i masnoća. Smanjenje stresa i kontrola težine.”

Hrvatska se u svijetu nalazi među vodećima po broju pušača i pretilih ljudi. Kako bi očuvali zdravlje, važno je zapamtiti i ona starija uputstva, ne samo učestalo pranje ruku i dezinfekcija prostora, nego i aktivan život. Zdrava prehrana i općenita težnja zdravijem životu čimbenici su koji nas mogu spasiti od prva dva uzroka smrti u svijetu – srčanih i moždanih udara. COVID pandemija ozbiljna je i važna tema, no ne smijemo zaboraviti i na sve ostalo što može našteti zdravlju nas i naših bližnjih.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!