NEOBIČAN POZIV: Možete gradom prošetati s vješticama – pogledajte kako

vještica, ilustracija

Dan žena ove godine možemo proslaviti i na neobičnom obilasku Zagreba, u društvu coprnica. Šetnja s gornjogradskim coprnicama tim povodom će se održati 12. ožujka, kaže Suzana Antonić iz organizacije.

“Uz standardne interaktivne zabavne i kostimirane elemente koji se dešavaju u obilascima s Gornjogradskim coprnicama, u ovom obilasku povodom Dana žena dodat ćemo još par informacija o poznatim ili nepoznatim snažnim ženama iz povijesti, što su one radile i po čemu su bile poznate”, rekla je Antonić, a prenosi Media servis.

Obilasci sa coprnicama uvijek kreću navečer,u 18:30, s glavnog gradskog trga.

“Tako da šećemo prema Gornjem gradu i prilikom toga stajemo i pričamo priče o pravim ženama iz povijesti Zagreba koje su bile optužene da su coprnice. Putem ljudi dobiju i svoje zaštitne amajlije tako da budu sigurni. Natpisi su na latinskom pa moraju istraživati što su to dobili i koju poruku nose.”

U obilasku ćemo sresti i coprnicu koja spravlja čarobni napitak, za koji dobijemo i recept. Tu je i kolo sudbine, ali za sada se u obilascima za kretanje ipak još ne koriste metle.

“Za sada se još uvijek ide pješice, rkećemo s Trga prema Kaptolu i Gornjem gradu da bismo završili u blizini Tuškanca jer tamo su i vodili coprnice, tamo je bilo zadnje mjesto gdje su bile žive. 90 minuta šećemo kroz grad, slušamo razne priče i doživljavamo interaktivne elemente.”

Mjesto za obilazak mora se unaprijed rezervirati, a prijave su već počele.

“Cijena po osobi je 111 kuna. Za djecu mlađu od 16 godina cijena je 88 kuna, a za mlađe od 7 godina je besplatno. Ulaznice s emogu kupiti putem weba zgc.hr ili na licu mjesta neposredno pred početak, no prijave, odnosno rezervacije su obavezne zbog ograničenog broja mjesta. “