IZBJEGLIČKA KRIZA: Nakon summita Tusk dobio 10 dana za pregovore s Turskom

izbjeglice, djeca
Summit EU- Turska u Bruxellesu otegnuo se do dugo u noć. U zajedničkoj izjavi poručeno je da su okvirno dogovorena načela plana za olakšavanje izbjegličke krize, ali je zajednička odluka odgođena.
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je istaknuo da će svi migranti koje Europska unija ne prima, a koji stižu u Grčku, biti vraćeni u Tursku. Turska pak traži da za svakog takvog migranta, Europska unija prihvati jednu sirijsku izbjeglicu.
Traže i veća sredstva od Europske unije te napredak u pristupanju Uniji. Razgovori će biti nastavljeni ususret izvanrednom summitu zakazanom za desetak dana. Iako Balkanska ruta formalno nije zatvorena, prolaz njome u načelu je stao, izjavio je nakon summita premijer Tihomir Orešković, a prenosi Media servis.

“Val je stao. Turska je priredila plan i spremni su preuzeti migrante iz Grčke i pomoći u relokaciji. Definirali smo zajednički plan i dali Tusku mogućnost da u idućih 10 dana pregovara s Turskom, za 10 dana ćemo se nadam se opet naći i imati malo konkretnije stvari na papiru.”

Istovremeno, nove izbjeglice ne prestaju stizati na grčko-makedonsku granicu gdje je humanitarna situacija sve lošija. A NATO je poslao brodove u Egejsko more u teritorijalne vode Grčke i Turske kako bi spriječio krijumčarenje ljudima

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!