NEMA PANIKE OKO KRVI: Zalihe krvi negativnog RH ispod minimuma, ali sve je pod kontrolom

krv, donacija krvi, vađenje krvi

Iako je u medijima odjeknula vijest da su hitno potrebne nove zalihe krvni, iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu smiruju situaciju kako ne bi nastao darivateljski stampedo.

Krv je, kažu, uvijek potrebna ali situacija nije alarmantna… Svih krvnih grupa u ovom trenutku ima, iako su zalihe onih negativnog rezusa pale ispod minimuma.

Međutim, to nije razlog za paniku, uvjerava voditeljica banke krvi, dr. med. spec. transfuziolog Maja Strauss Patko, prenosi Media servis.

‘‘Nemamo nekih velikih nedostataka. U ovom momentu nama više treba A negativne, O negativne, B negativne i AB negativne. U ovom trenutku imamo relativno velike zalihe B pozitivne krvi i u nešto malo manjoj mjeri A pozitivne‘‘, objašnjava dr. Strauss Patko.

Stanje zaliha krvi darivatelji mogu svakodnevno pratiti na web stranici Zavoda gdje je ujedno objavljen i raspored darivanja krvi i na ostalim lokacijama, osim Petrove 3.

“Mi praktički otprilike jednu trećinu naše dnevne količine krvi skupimo u samom Zavodu, u Petrovoj 3, a dvije trećine od ukupne količine naše mobilne ekipe prikupe ovako po terenima, što u Zagrebu, što izvan Zagreba”, kaže dr. Strauss Patko.