NEMA JOŠ ZAKONA: Vlada nudi prvu pomoć ljudima čiji su domovi stradali u potresu

Vlada je donijela odluku o sufinanciranju dijela najamnine za stambeno zbrinjavanje svih onih čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Mario Banožić, ministar državne imovine, rekao je da će pravo na sufinanciranje imati vlasnici kuća ili stanova čiji su objekti neuseljivi, a koji nemaju drugu useljivu nekretninu u krugu 20 kilometara od te neupotrebljive.

Sufinancirat će se najam do 35 kvadrata za jednu osobu, još 10 za svaku dodatnu osobu, a ukupno stan ne smije biti veći od onog koji su imali. Sufinancirat će se do maksimalno 70 kuna po kvadratu što je za četveročlanu obitelj 4550 kuna.

Za sredstva će Vlada aplicirati u Fond solidarnosti EU-a, a procjena je da će biti potrebno 52,5 milijuna kuna.

”Ovo je izrazito važna odluka za one koji su najviše pogođeni potresom”, ocijenio je premijer Plenković i spomenuo Zakon o obnovi za koji se još ne zna kad će ugledati svjetlo dana.

“To znači da će se primjerice samcu koji unajmi stan financirati najamnina iz ugovora o najmu, a maksimalno 2.450 kuna mjesečno, što predstavlja najamninu dobivenu množenjem 35 metara kvadratnih i cijene najma u iznosu od 70 kuna po metru kvadratnom, dok će primjerice četveročlana obitelj kojoj se iznajmi stan financirati nekretnina iz ugovora o najmu, a maksimalno 4.550 kuna mjesečno, što predstavlja najamninu dobivenu množenjem 65 metara kvadratnih i cijene najma od 70 kuna po metru kvadratnom”, rekao je ministar državne imovine Mario Banožić.