NATO: Razmatra se slanje novih postrojba u jugoistočnu Europu

Ministri obrane NATO-a trebali bi ovaj tjedan pokrenuti plan koji bi trebao omogućiti uspostavu četiriju multinacionalnih borbenih grupa u jugoistočnoj Europi, kao odgovor na gomilanje ruskih snaga u Ukrajini, rekla su trojica diplomata.

Izvor: Media servis

Na sastanku savezničkih ministara u srijedu i četvrtak odlučit će se hoće li vojnim zapovjednicima zapovjediti da izrade planove o razmještanju borbenih grupa od po tisuću vojnika u Bugarskoj i Rumunjskoj te možda u Slovačkoj i Mađarskoj.

S obzirom na to da se sastanak NATO-a održava dok SAD upozorava na mogućnost ruskoga napada na Ukrajinu, diplomati su rekli Reutersu da će se ministri vjerojatno složiti o prvom koraku, odnosno davanju upute zapovjednicima da izrade detaljan plan za četiri borbene grupe na kopnu.

“To će nam omogućiti eskalaciju, ali i de-eskalaciju, povuče li Rusija svoju vojsku”, rekao je viši diplomat u NATO-u, naglašavajući da će te nove borbene grupe značiti dodatne snage, uz nedavne ponude Britanije, SAD-a i drugih da će poslati brodove i zrakoplove kako bi ojačale NATO-ovo istočno krilo.

Mogućnost novih borbenih grupa nagovijestio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg 7. veljače, kada je rekao: “Razmatramo dugoročnije prilagodbe naše prisutnosti u istočnome dijelu saveza. Konačna odluka nije donesena, ali trenutačno traje proces unutar NATO-a”.