STJEPAN TUĐMAN: Nema Plenković veze s mojim ocem – HDZ je danas na lijevom centru

Sto godina od rođenja Franje Tuđmana je 14. svibnja, , a premijer Andrej Plenković već je prošle godine u Velikom Trgovišću najavio da će Zajednica utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman” organizirati ovim povodom veliki skup u čast prvog hrvatskog predsjednika.

No čini se da će biti i konkurentsko obilježavanje, jer to kako donosi Novi list, priprema Stjepan Tuđman, sin prtvog hrvatskog predsjednika. U inicijalnom krugu su predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, slikar Antun Mateš i Bosiljko Mišetić, bivši ministar pravosuđa i savjetnik Franje Tuđmana. Ataj Inicijalni krug kako je objavio na Facebooku Penava “poziva sve građane, umjetnike, političare, istomišljenike, simpatizere i poštovatelje tuđmanizma kao vrijednosnog sustava” na “središnje obilježavanje ove velike obljetnice u Zagrebu 14. svibnja, uz veliku svečanu akademiju, prateće izložbe, koncerte i svetu misu”.

Uputili su i poziv svima »u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu«, koji to žele, da u svojim sredinama organiziraju slične priredbe. Stjepan Tuđman ima, dakle, ozbiljnu ambiciju da se ovo obilježavanje 100. godišnjice rođenja njegovog oca nametne kao središnje i pritom zasjeni HDZ-ovo.

Stjepan Tuđman je prije dvije godine napustio HDZ, u znak protesta zbog ponovnog izbora Andreja Plenkovića za predsjednika stranke, sklon je Domovinskom pokretu, ali naglašava da to što sada priprema neće imati stranački karakter.

“Premda je Penava u našem Inicijalnom krugu, ne znači da nam je Domovinski pokret pokrovitelj. Penava je iskazao želju da participira u tome, dao nam je podršku i to je sve. Namjera nam je 100. rođendan prvog hrvatskog predsjednika obilježiti na nadstranački način. Uvjeren sam da štovatelja Franje Tuđmana, koji je bio predsjednik svih Hrvata, ima i u HDZ-u i u Mostu, pa i u SDP-u i Možemo! i zato ne želimo da to bude nekakva uskostranačka manifestacija. Glavno djelo Franje Tuđmana je Hrvatska, nije HDZ, koji mu je samo poslužio kao instrument stvaranja samostalne države” rekao je Stjepan Tuđman.

Kaže da su mu se od petka javili brojni ljudi koji bi htjeli ući u Inicijalni krug.

“Zvali su me već Andrija Hebrang, Željko Olujić i drugi koji bi se također željeli uključiti. Planiram razgovarati s Ivanom Aralicom, Ivicom Kostovićem i još nekima koji su bili bliski suradnici i prijatelji mog oca, a znam da su i danas njegovi štovatelji”, ispričao je Stjepan Tuđman.

O današnjem HDZ-u, govori samo kritično. “Ivo Sanader je, zajedno sa Stjepanom Mesićem i Ivicom Račanom, proveo detuđmanizaciju na državnoj razini, a Plenković je taj proces završio u HDZ-u. Čim je došao na čelo stranke, Plenković je rekao da će eliminirati iz nje sve desne i nacionaliste, i bio je iskren, u tome je uspio. Danas je HDZ pozicioniran na lijevom centru. Franjo Tuđman je vodio HDZ koji je imao i desno krilo, koje je odigralo važnu ulogu u stvaranju i obrani Hrvatske, ali Plenković je to krilo eutanazirao”, rekao je.

Nastavio je da Plenković nikakav autentičan tumačitelj i nastavljač Franje Tuđmana.

“Nema on veze s mojim ocem. Neka svatko obilježi 100. godišnjicu njegovog rođenja, nikome se to, naravno, ne može zabraniti. Međutim, licemjerno je da HDZ uopće to organizira. Čine to vjerojatno iz političko-taktičkih razloga, upitno je koliko su oni zaista ponosni na Franju Tuđmana. Tko će im govoriti na tom skupu, Gordan Grlić Radman i Mate Granić? Mi ćemo imati one koji su pouzdano na Tuđmanovoj političkoj liniji”,  zaključuje Stjepan Tuđman za Novi list.