NAŠA EPIDEMIOLOGINJA: Iako je Putin novim cjepivom cijepio svoju kćer, ja to ne bih učinila!

Epidemiologinja HZJZ-a i voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih Dijana Mayer, komentirala je rusko cjepivo koje je odobreno za uporabu nakon manje od dva mjeseca kliničkih ispitivanja na ljudima.

“Rusko ministarstvo zdravlja je odobrilo to cjepivo, međutim nema znanstvenih dokaza za cjepivo. Čak ga nema i na listi WHO-a. Prema WHO-u, cjepivo je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja. Takva ispitivanja sastoje se od četiri faze, a tek nakon treće može se lijek, ili u ovom slučaju cjepivo, registrirati za širu uporabu. Koliko zasad znamo, ovo cjepivo je primilo 67 osoba, to je premalo za bilo kakve zaključke, a kamoli da govorimo nekoj sigurnosti ili učinkovitosti za naše pacijente”, rekla je Mayer za RTL televiziju.

A na pitanje hoće li se možda i Hrvatska odlučiti za to cjepivo, Mayer odgovara:

“Ni slučajno! U medijima piše da bi oni trebali početi cijepiti u listopadu što mi je jako rano, preoptimistično, nerealno, jer dobro se zna koliko traje ispitivanje lijeka i/ili cjepiva. Rusi su navodno već u svibnju počeli s kliničkim studijama. Gotovo je nemoguće da do listopada Hrvatska uđe među kandidate koji će uzeti to cjepivo. Gotovo sam sigurna da Hrvatska neće koristiti to cjepivo.”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je već cijepio svoju kćer tim cjepivom. Je li pretjerao u svojoj izjavi?

“Jest. Imam kćer i sigurno je ne bih cijepila tim cjepivom, a vjerujem da ni mnogi moji kolege ne bi isto postupili. Kad cjepivo bude sigurno, učinkovito, znanstveno dokazano, kad budemo imali dovoljno znanstvenih dokaza, onda ću svakako cijepiti svoje dijete”, ustvrdila je Mayer.

Komentiraj