NAKON UHIĆENJA ŽALAC: Je li otkrivena razlika između Plenkovićevog i Sanaderovog HDZ-a? – pitaju neki

Kako je već objavljeno u akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je u srijedu ujutro zbog afere Softver uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa programa i projekata EU Tomislav Petric te još dvije osobe. 

Uhićenje bivše ministrice izazvalo je niz reakcija. Javila se tako Dalija Orešković, saborska zastupnica stranke Centar i napisala:

“Otkrivena razlika između Plenkovićevog i Sanaderovog HDZ-a? Stranka koja je pravomoćno osuđena za korupciju dala je sve od sebe da oslabi domaće institucije koje se bore protiv ove pošasti. No, ovog puta tu su europske institucije. Očekujem da premijer nama građanima i svojim europskim prijateljima objasni koja je točno razlika između Sanaderovog i njegovog HDZ-a. Možda u tome što su prije muljali s novcem iz našeg proračuna, a sada muljaju s novcem iz našeg i europskog proračuna”.

Javio se predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, koji je rekao da je SDP dugo ukazivao na afere koje se vezuju uz Žalac, kao i da su pokrenuli i postupak njezina opoziva.

“Premijer Plenković tada ju je snažno branio i nije vidio ništa sporno u njenom radu. Ovo što danas vidimo nije ništa novo, jer je afera objavljena još 2019. godine. Žao nam je što nadležna tijela nisu postupala brže. Da se u ovu priču nije upetljao OLAF, Europski ured za borbu protiv prijevara, vjerojatno bismo još dugo čekali da se protiv Gabrijele Žalac pokrene postupak. To je najbolji pokazatelj katastrofalnog stanja u hrvatskom pravosuđu”, objavili su.

Uhićenje je komentirao i saborski zastupnik Bojan Glavašević. “Mercedes-ministrica i šef agencije za administriranje europskog novca uhićeni su temeljem europskog uhidbenog naloga, ne temeljem istrage USKOKA. To je ogroman skandal, i ovime je ugled Hrvatske pred ostatkom Unije vrlo ozbiljno narušen.

Mercedes-ministrica je, usput budi rečeno, i dalje članica predsjedništva HDZ-a, onog istog HDZ-a za koji Andrej Plenković tvrdi da nema veze sa Sanaderovim HDZ-om. A, član HDZ-a, pa i neki šefić u stranci je, pogađate, i ovaj drugi uhićeni. Čekam da mi Plenković opet objasni da njegova stranka nije kriminalna organizacija. Kao što kažu “Zločesta djeca” u jednom skeču: “I svi se grohotom nasmijaše””, napisao je Glavašević.

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković nije želio komentirati uhićenje. “Nemam nikakvih informacija, naravno da me vijest iznenađuje. Ne znam ni kontekst ni dublju informaciju pa je ne mogu komentirati”, odgovorio je Jandroković na pitanje novinara da komentira vijest da je bivša ministrica Gabrijela Žalac odvedena na obavijesni razgovor u ured Europskog javnog tužitelja zbog afere Software.

Zanima me kako će se premijer postaviti i kako će se sada ograditi od ministara koje je sam postavio, rekla je saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić.

“Ne mogu reći da me iznenađuje da je neki bivši dužnosnik uhićen ovdje u Hrvatskoj”, rekao je saborski zastupnik Stjepo Bartulica.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!