NAKON UBOJSTVA U ZAGREBU: Zaštitar (40) iza sebe je ostavio obitelj, a radio možda za 4500 kuna

Jutros oko 5 sati u Zagrebu žasasan zločin u kojem je pretučen zaštitar, koji je od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici. Na području Trnja u prostoru poslovnice igara na sreću nakon verbalnog sukoba nepoznati su ga počinitelji napali te pobjegli. 

Pomoć je zaštitaru pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, gdje je preminuo. U tijeku je kriminalističko istraživanje, ali i potraga za trima počiniteljima. Ubijen je, kako se doznaje 40-godišnji zaštitar koji je iz kockarnice udaljio dvije osobe koje su narušavale red i mir te uništavale inventar, nezadovoljne gubitkom novca. Nakon toga došlo je do tragedije.

“Strašna tragedija. Možda on u tom trenutku nije ni mogao pozvati interventnu ekipu. Poručujemo svim zaštitarima koji se nađu u takvoj situaciji da dobro procijene opasnost i da uvijek zovu u svoju firmu interventnu ekipu ili policiju. Da se nikad sami ne obračunavaju, naročito ne sa više osoba i sa osobama za koje se može procijeniti da mogu biti opasne, izjavio je u emisiji Studio 4 Miomir Jačimović, čelni čovjek Republičkog sindikata radnika koji pokriva i zaštitarski sektor.

Vjerojatno ovisnici o klađenju

“Prema Zakonu o zaštiti novčarskih institucija takve institucije moraju imati sustav videonadzora. Nadamo se da će to pomoći u nalaženju krivaca, dodao je Jačimović. Naglasio je kako zaštitari ništa ne mogu sami te da se u ovom slučaju najvjerojatnije radi o ovisnicima o klađenju, što je na granici psihičkih bolesnika.

Zaštitari i licenca za nošenje oružja

Komentirao je činjenicu da nemaju svi zaštitari licencu za nošenje oružja kazao je kako ne možemo znati je li tako i u ovom slučaju.

“Postoje kategorije novčarskih institucija u koje bi spadala i ova kockarnica, a koje bi mogle ‘imati’ vatreno oružje. Međutim, prije toga ide procedura – zahtjev prema nadležnoj policijskoj upravi. Što se tiče kategorija samih zaštitara i čuvara – čuvari su ti koji ne mogu koristiti sredstva prisile. Kategorija zaštitara i novoustanovljena kategorija zaštitara specijalista bi mogla koristiti vatreno oružje”, objasnio je Jačimović.

Ubijeni zaštitar radio za 4.500 kn? 

“Zakon je loš, jer je preregulirao čitavu djelatnost, a zapravo je toliko malo ljudi zainteresirano za obavljanje ove djelatnosti, ustvrdio je. Potvrdio je da je moguće da je ubijeni zaštitar radio za 4.500 kn, a iza sebe je ostavio obitelj. Zaštitarstvo dijeli sudbinu čitave države, ali još na ‘n'”, zaključio je Jačimović.