KOLEGE O UBIJENOM ZAŠTITARU: Ginemo jer smo zaštitari bez zaštite

Policija traga za nepoznatim počiniteljima koji su jutros na smrt pretukli zaštitara na području Trnja. Stravičan događaj izazvao je bijes njegovih kolega, koji poručuju kako je ovo posljedica dugogodišnjeg nemara sustava.

Izvor: Media servis

Ubojstvo je uslijedilo u ranim jutarnjim satima. Počinitelji su verbalno, a potom i fizički napali 40-godišnjeg zaštitara, koji je branio djelatnicu kluba. Iz Zagrebačke policije za Media servis o slučaju je izvijestio Marinko Murgić.

“Jutros oko 5 sati na području Trnja, točnije u Lastovskoj ulici, u prostoru poslovnice igara na sreću, nakon prvotnog verbalnog sukoba nepoznati su počinitelji tjelesno napali zaštitara, a zatim pobjegli. Liječnička pomoć zaštitaru pružena je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb gdje je preminuo. Kriminalističko istraživanje je u tijeku,

Na izvanrednoj press konferenciji o slučaju je izvijestio Zvonimir Petrović iz sektora općeg kriminaliteta PU zagrebačke.

“Mogu vam reći da smo odmah započeli intezivno kliničko istraživanje, koje naravno uključuje i pregled video nadzornih kamera, ne samo u samom automat klubu nego i u užoj i široj zoni mjesta događaja. Ima nekoliko svjedoka, među ostalim i sama djelatnica prema kojoj su se na samom početku incidenta neprilično ponašali nakon čega je reagirao zaštitari i zbog čega je i došlo do tog samo incidenta.”

Policija je izvijestila kako već imaju dosta tragova, te pozvala počinitelje da se sami prijave.

“Koliko mi je poznato zaštitar je bio naoružan, međutim nije upotrijebio oružje. Ono što bih ja posebno istaknuo je da od ranog jutra intezivno radimo na tom slučaju, da smo suzili krug, da već raspolažemo sa određenim operativnim saznanjima, da ćemo nastaviti raditi i dalje tijekom vikenda, a iskoristio bih također priliku da počinitelje pozovem da se jave sami policiji.

“Koliko nas je već nastradalo, a ništa se promijenilo nije niti neće, komentar je kolega u struci.

​Zgrožen tragičnim slučajem je Nikola Sraka, tajnik Sindikata zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti. Kaže kako je ovaj tragičan slučaj posljedica društvenog nemara. Na propuste upozoravaju, kaže, godinama, a javnost za njih dozna, tek kada se tragedija dogodi.

“Zaštitari uopće nisu zaštićeni. Kad gledamo taj čovjek je radio tamo u nekakvom automat klubu zato što je netko predvidio da bi tamo trebao biti netko jr su tamo nekakve ekscesne osobe koje gube novac i onda napadaju druge i onda tamo stave jednoga čovjeka pa neka se on bori protiv njih 10. To je apsurd, ja već više godina vičem i ponavljam da na takvim radnim mjestima moraju biti obavezno dva zaštitara.”

Iako se novim zakonom reguliralo da zaštitari smiju upotrebljavati pepper spray oni ga i i dalje ne dobivaju, jer nije gotov pravilnik o privatnoj zaštiti. Zaštitarska majica i značka jedino si sredstvo obrane, kaže Svraka. Problem je, kaže, i što objekti koji unajmljuju zaštitare ne žele da imaju ikakva pomoćna sredstva zaštite, zbog, nelagode klijenata. Kako onda štiti nešto ili nekoga. Očito samo tijelom, kaže Svraka. S druge strane, logično se čovjek zapita, ako je zaštitar nezaštićen, kako su onda zaštićeni građani u istom objektu.

“Odgovoran je MUP-ov sektor za zaštitarsku djelatnost koji još uvijek nije propisao se pravilnike, potom odjel za inspekcijske poslove koji ne vrši inspekcije zaštitara. Ja u ovom trenutku razmišljam da u ponedjeljak pozovem sve zaštitare da dođu ispred Ministarstva unutrašnjih poslova na jedan ogromni prosvjed. Ovo je već zadnja kap koja je prelila čašu, dakle zaštitari su potpuno nezaštićeni, a MUP apsolutno boli briga za to.”

Kako otkriva Jutarnji list riječ je o nesretno stradalom zaštitaru tvrtke Noky security Hrvoju Zanatiću.